Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vilken boll är kall och vilken är varm? Är det någon som vibrerar? Eller som är inoljad? Lottningsproceduren av Europas tyngsta fotbollsturnering för klubblag har länge omgärdats av rykten om fuffens. Men det finns få belägg för att Champions League-lottningen skulle vara riggad. Arkivbild.

Lottningsdags – på med foliehatten

Alla bollar är runda, men vissa är mer runda än andra. Det är dags för lottning av semifinalerna av herrarnas Champions League-fotboll, och med den även julafton för alla konspirationsteoretiker.

Juventus hämtar upp ett till synes omöjligt underläge på bortaplan mot Real Madrid och är ett par sekunder ifrån förlängning. Då händer det. Real får straff. Cristiano Ronaldo skjuter de spanska giganterna vidare i turneringen de vunnit oftare än något annat lag.

Såklart, de har ju både domaren och hela Uefa med sig i ryggen – eller?

Åsikten att fotbollsvärldens stora gynnas av, och i vissa fall står över, regelverket är inte ny – men den får ofta vatten på sin konspirationskvarn när det är dags för lottning.

Varmt och kallt

Proceduren att läsa upp lappar som gömmer sig i bollar, som i sin tur väljs ur en genomskinlig skål, granskas årligen i detalj av fotbollsfans världen över. När lottningen inte gynnar egna laget, eller tycks för bra för att vara sann dyker fusksanklagelserna upp snabbare än Ronaldo tar av sig tröjan.

Den långt ifrån fläckfrie förre Fifa-presidenten Sepp Blatter sade för två år sedan i en intervju med argentinska La Nacion att "han sett hur det använts varma och kalla bollar i europeisk lottning".

Tv styr

Något belägg för påståendet eller vilken turnering Blatter syftade på kom aldrig fram. Argumentet att lottningarna skulle vara uppgjorda har dock viss substans, men inte på något hemligt fuffenssätt utan snarare på grund av mer genomskinliga regler.

Tv:s intåg har förändrat fotbollen. Så även Champions League och lottningen. Regeln att två lag från samma liga inte kan lottas i samma grupp har funnits ett tag, men att även dela upp lagen från samma liga i olika grupper baserat på tv-tid är nytt. I årets grupplottning delades exempelvis de fyra spanska lagen upp så att två lag spelade på tisdagar och två på onsdagar.

Slump eller fusk?

Säsongen 2012-2013 inträffade däremot något som är svårt att avfärda som knäppa teorier. Lottningen till åttondelsfinalerna gjordes traditionsenligt med en testomgång först. När sedan den riktiga lottningen ägde rum blev resultatet likadant. Chansen för att det skulle inträffa? Enligt fotbollsstatistikorganet Opta en på drygt två miljoner.

Årets semifinallottning äger rum i dag 12.00. De fyra kvarvarande lagen är Liverpool, Roma, Real Madrid och Bayern München. Alla kan möta alla.

Eller?