Antidopningsexperten Arne Ljungqvist vill inte spekulera i vad IOK beslutar. Däremot tror han att det Schmidkommisionen kommer fram till blir avgörande för IOK:s agerande. Arkivbild.
Antidopningsexperten Arne Ljungqvist vill inte spekulera i vad IOK beslutar. Däremot tror han att det Schmidkommisionen kommer fram till blir avgörande för IOK:s agerande. Arkivbild.

Ljungqvist: "Schmidrapporten blir avgörande"

Rysslands OS-öde väntas avgöras och avslöjas imorgon. Arne Ljunqvist tror att den så kallade Schmidtrapporten blir avgörande.

ANNONS
|

Under tisdagen väntas IOK, internationella olympiska kommittén, ta beslut i frågan huruvida Ryssland som nation ska stängas av från kommande vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang.

- Det är klart att de kommer ge hårdast kännbara bestraffning de ser möjlig att genomföra, skulle jag tippa. Men det är meningslöst för mig att spekulera i vad det kan innebära, säger antidopningsexperten och professorn Arne Ljungqvist till TT.

ANNONS

- IOK har ju press på sig med alla synpunkter som kommit från olika håll. Folk känner sig, av goda skäl, upprörda. Då får man se hur IOK hanterar det. De måste hantera det på ett sätt så det håller juridiskt. Att man inte tar ett beslut som ryssarna går till CAS (Idrottens skiljedomstol) med och sedan vinner. Det vore förfärligt.

"Blir avgörande"

Oavsett hur beslutet kommer se ut så tror Arne Ljungqvist att den så kallade Schmidrapporten kommer att bli avgörande för hur IOK väljer att agera. Medan Oswaldkommissionen fokuserat på de enskilda idrottarna har Schmidkommissionen till uppgift att reda ut helheten.

- Den rapporten ska analysera huruvida det finns en konspiration och hur den ser ut. Den vet vi ännu inte vad den innehåller. Men vad den innehåller blir avgörande.

För nästan exakt ett år sedan, när den andra delen av McLaren-rapporten nådde allmänheten, så sade Ljungqvist att mycket arbete krävdes i Ryssland för att få bukt med problemen.

ANNONS

Ett arbete som ännu inte verkar ha gjorts.

I internationella friidrottsförbundets, IAAF, egna, pågående, utredning som ska avgöra huruvida man ska ta tillbaka Ryssland som medlemsnation har man ännu inte hittat skäl till att låta Ryssland återfå sin status, enligt Ljungqvist.

"Det sade jag för nio år sedan"

- Då handlar det framför allt om att man fortfarande förnekar att man konspirerat i det här sammanhanget som McLaren-rapporten pekat på. Att erkänna var ett krav från Wada bland annat. Men man förnekar fortfarande och det kopplar ju också till Schmidrapporten.

Under fredagen skrev bland annat DN utifrån ett vittnesmål från "visselblåsaren" Grigorij Rodtjenkov som de tagit del av, att den systematiska dopningen pågått långt innan McLaren-rapporten och OS i Sotji 2014.

Arne Ljunqvist var inte direkt överraskad.

- Det sade ju jag för nio år sedan under Peking-OS innan friidrotten skulle dra igång. 2009 hände samma sak i skidskytte-VM. Ordföranden i internationella skidskytteförbundet sade samma sak som jag då. Det här har synts en längre tid.

ANNONS
TT

Fakta: McLaren-rapporten

I augusti 2015 får Richard McLaren i uppdrag att utreda dopningsanklagelser i friidrott mot framför allt Ryssland.

I november 2015 presenterar McLaren de första uppgifterna från utredningen och Internationella antidopningsbyrån Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet och den ryska antidopningsorganisationen Rusada. Internationella friidrottsförbundet IAAF stänger av ryska friidrottare från internationella tävlingar.

I januari 2016 presenteras ytterligare uppgifter från den första delen av rapporten. I juli läggs den första delen av rapporten fram, i vilken det står att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015.

Internationella olympiska kommittén överlåter till varje idrott att besluta om ryskt deltagande i OS i Rio. 271 får vara med, 118 stoppas.

Den 9 december 2016 släpper McLaren den andra och sista delen av sin rapport som visar att fler än 1000 ryska idrottare varit inblandade i eller dragit nytta av manipulerade dopningsprover. Av dem ska 95 aktiva vara vinteridrottare. Bland dem ska det finnas tolv medaljörer från Sotji-OS.

Den 23 december startar Internationella olympiska kommittén en utredning av 28 ryska OS-deltagare i Sotji 2014, vars dopningsprover uppges vara manipulerade.

Den 22 juni 2017 säger IOK-ordföranden Thomas Bach att organisationens två utredningar av rysk dopning – dels om den statsstödda dopningen, dels om enskilda idrottare – ska vara klara senast i oktober.

Den 14 september bekräftar Wadas generalsekreterare medieuppgifterna om att 95 av de 96 dopningsfall som hittills har utretts efter McLarens rapporter släpptes 2015 och 2016.

Samma dag kräver Svensk antidoping tillsammans med 16 andra nationella antidopningsorganisationer att Ryssland stängs ute från OS i Pyeongchang eftersom landet vägrat att förse Wada med underlag till utredningen av dopningshärvan i OS i Sotji 2014.

I slutet av oktober 2017 inleder IOK-medlemmen Denis Oswald förhör med de 28 ryska idrottare vars dopningsprov i Sotji uppges vara manipulerade.

Den 1 november blir längdåkarna Alexander Legkov och Jegvenij Belov de första ryssarna från utredningarna att stängas av. Avstängningen gäller på livstid i OS. Legkov får även lämna ifrån sig sina medaljer från femmilen (guld) och långa stafetten (silver).

Den 9 november uppger Rysslands skidförbund att även Julia Ivanova, Jevgenia Sjapovalova, Alexej Petuchov och Maxim Vylegzjanin stängs av på livstid från OS-tävlande och att Ryssland blir av med två OS-silver (Vylegzjanins i teamsprint och på femmilen).

Den 15 november berättar Wada att man fått tillgång till all testdata från dopningsprover som Rusada tagit mellan januari 2012 och augusti 2015, vilket stärker uppgifterna i McLaren-rapporten.

Under veckorna som följer stängs allt fler ryska idrottare av från fortsatt OS-deltagande. Bland dem som stängs av, och som blir av med sina medaljer från OS, syns guldmedaljörer från Sotji-spelen som bobåkarna Aleksej Negodailo, Dmitrij Trunenkov och Alexander Zubkov samt skeletonåkaren Alexander Tretjakov.

Den 30 november 2017, två dagar före Lillehammers världscuptävling i skidor, meddelar Internationella skidförbundet att man tills vidare stoppar de sex OS-avstängda ryska skidåkarna från att ställa upp i internationella tävlingar.

ANNONS