Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arne Ljungqvist på Idrottsgalan i januari.

Ljungqvist inte förvånad över domen: "Rimlig"

Therese Johaug fick sitt dopningsstraff höjt från 13 till 18 månader. Cas beslut överaskar inte antidopningsexperten och professorn Arne Ljungqvist.

Therese Johaug får sitt straff förlängt från 13 till 18 månader och missar OS.

Idrottens skiljedomstol, Cas, valde att gå på det internationella förbundet, Fis, linje. Fis ville ha ett strängare straff än det norska förbundets dom.

Den 29-åriga norska skidstjärnan, som är på träningsläger i Italien, är därmed dopningsavstängd hela den kommande säsongen.

- Det är inte oväntat att det blev högre än vad beslutet blev i Norge eftersom det var i botten av skalan som var möjlig, och Internationella skidförbundet överklagade det, säger antidopningsexperten Arne Ljunqvist till TT.

86-årige Ljungqvist var med och startade Internationella antidopningsorganisationen Wada och har varit ordförande i Internationella olympiska kommitténs (IOK) medicinska kommitté. Han har däremot inte varit involverad i Johaug-fallet utan följt det via media.

- Man har i dag ett maxstraff på 24 månader för den här typen av steroiddopning. Det är graden av oaktsamhet, egen skuld, som avgör om man kan sänka det, säger Ljungqvist.