Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredrik Ljungberg.

Ljungberg – experten som vill träna ett lag

Han har i åratal haft en Greta Garbo-liknande attityd till medier och om privatlivet vägrar han prata. Det går bättre med fotboll. Fredrik Ljungberg snackar löpvägar om kvällarna i Viasat-studion men hellre skulle han stå på planen och instruera spelare.

Åren går. Snart tio har passerat sedan Ljungberg avslutade sin landslagskarriär och i sommar är det elva år sedan han tackade för sig efter nio framgångsrika år i Arsenal. I svensk fotboll är han en av de allra främsta. Med tiden vill han skriva nya kapitel. Vid snart fyllda 41 år ser Ljungberg en lång tränarkarriär framför sig.

Men just nu rör han sig i mindre hemtama miljöer, som expertkommentator i Viasats sändningar från Premier- och Champions League.

- Det får man säga. Inte så mycket gräs. Det är lite att lära, men roligt, säger han när TT träffar honom för en sällsynt intervju i Viasats lokaler på Ringvägen i Stockholm.

"Prata lite svenska"

Åtskilliga av Ljungbergs tidigare lagkompisar i Arsenal och i landslaget har efter karriären lockats in på TV-spåret som experter.

För honom var det inte självklart.

- För en gång skull kunde jag väl säga ja till något, komma hem till Sverige och prata lite svenska. Nu när jag tagit det lugnt ett år tänkte jag att det skulle passa.

Lugnet är ofrivilligt. I en perfekt värld hade han fortfarande varit Andries Jonkers högra hand som assisterande tränare i Wolfsburg. Men efter ett fåtal omgångar av Bundesliga fick båda foten av klubben. Där stod Ljungberg med en nyvunnen men oväntad tidigt och mindre trevlig erfarenhet av toppfotbollens villkor.

TT: Hur upplevde du tiden i Wolfsburg?

- För mig var det fantastiskt. Vi hade spelare som Mario Gómez, Luiz Gustavo och många andra stora spelare. Wolfsburg var i en oerhört tuff situation när vi kom dit (våren 2017). Jag tycker att vi löste det bra när allt pekade mot att vi skulle åka ur.

- För mig kunde det inte bli bättre.

Ändå fick Jonker – som gav Ljungberg mycket ansvar på träningar och matcher – sparken i september.

- Efter fyra omgångar. Alla som kan fotboll ser att det är något annat... säger Ljungberg och skakar på huvudet.

Helst ett jobb i England

Motgången rubbar inte hans vilja att satsa på en tränarkarriär, men Ljungberg hoppar inte på vad som helst. Med fru och två små barn i London är det främst ett jobb på överkomligt avstånd från hemmet som prioriteras.

TT: Vad lockar mest, att vara ute på planen varje dag som tränare eller ha det övergripande ansvaret som manager?

- Det har förändrats mycket i England. I dag är du både coach och manager. Arsène (Wenger i Arsenal) var alltid på planen och jag tror att de flesta är det i dag. Det är klart att man vill vara chefen, att ta besluten. Managern som också är på planen. Då bränner det lite.

TT: Vad är rimligt att tro bli nästa steg för dig?

- Svårt att säga. Jag har haft turen att bli en erbjuden flera jobb under hösten och vintern, men som jag sagt nej till. Jag har prioriterat familjen efter tiden i Tyskland. Vi får se till sommaren vad jag gör. Det känns bra att jag verkar respekteras för vad jag har gjort.

TT: Rimligt att tro att du vill ha något i England?

- Ja, det är ganska rimligt.

Välutbildad

Ljungberg har de utbildningar och licenser som krävs för att leda en klubb på högsta nivå – och det är där han vill fortsätta efter tiden i Bundesliga.

- Det viktiga för mig är att ha kvalité på spelarna så att de förstår vad jag försöker säga. Det är lite den feedbacken jag fått från folk, att jag tittar på detaljer och försöker utveckla vissa saker. Jag vill ha en nivå på spelarna så att de förstår.

- Det är sjukt kul att se lyckan i en spelares ögon när man ser att man lärt honom något som han känner att han blir bättre av.

- Det låter kanske fjantigt, men det är en trevlig känsla.