Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Bildbyrån
Bild: Bildbyrån

Mattias Balkander: Livsviktig seger – nu måste IFK tänka om

Den göteborgska elitidrotten är minst sagt ombytlig, SM-guld med Göteborgs FC i Linköping den ena dagen, allsvenskt bottenmöte med IFK Göteborg kvällen därpå – och dessemellan (där jag personligen inte närvarade) brutala förluster för Öis och Gais i superettans nedre regioner.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Det sägs att vi journalister drivs av att vara på plats där historia skrivs och saker händer. Det må stämma, men 2020 är väl magstarkt.

Risken finns fortfarande att BK Häcken 2021 är enda Göteborgslag i herrallsvenskan, IFK Göteborg ensamt 031-inslag i superettan medan Öis och Gais vrider sig av ångestplågor i tredjedivisionen.

LÄS MER: IFK vann ångestmötet i Helsingborg

Vi är inte där än, men tre poängs marginal för Blåvitt ned till kvalstrecket är inte mycket att komma dragandes med inför avslutningen.

I söndagens ångestmöte i Helsingborg vann IFK rättvist. Bäst på plan var förmodligen Tobias Sana, följt av Jakob Johansson och Alhassan Yusuf, men det var Emil Holms smarta promenad från all form av markering vid Tobias Sanas hörna i 33:e minuten som räddade kvällen och chansen till fortsatt allsvenskt liv. HIF hade dubbla ribbträffar och även Giannis Anestis är värd en extra ros.

I den 63:e minuten gick Roland Nilsson över på fembackslinje, som en stund senare blev sexbacklinje och i slutet möjligen gick att utläsa som sjubackslinje.

Tips? Inte från mig

Han lät även Pontus Wernbloom agera central mittfältare för första gången sedan återkomsten.

Fortsätt med det.

Och kanske är Robin Söder redo för spel från start när den gastkramande avslutningen av allsvenskan återupptas efter det två veckor långa landslagsuppehållet. Inhoppet nu lovade mer.

För IFK väntar nu Häcken hemma, Östersund borta och Sirius hemma. Det är inga enkla matcher, särskilt som Kalmar FF har fått upp ångan och varken Falkenberg eller Helsingborg tänker ge sig frivilligt.

Tips? Inte från mig.

LÄS MER: Blåvittlegendarerna slöt upp kring supporterinitiativet

Supporterinitiativet om flaggviftning längs E6 var ett fantasifullt och lyckat exempel på vad relationer betyder – och en påminnelse om hur ont det gör när de saknas oss.

IFK Göteborg är inte ensamt, men kan vara den klubb som under pandemiåret 2020 har förlorat allra mest på tomma läktare.

Ett vanligt år hade tusentals IFK-fans fyllt Olympias norra läktare. Nu var Andreas Granqvists stämma den enda som ekade över HIF-borgen.

Skippa nostalgin, Blåvitt

Segern kan i viss mån tillskrivas alla de som stöttade när IFK-bussen for förbi på väg ned till Skåne.

Ni som möjligen fortfarande tror att ett besök i superettan är en klok genväg till framtida stordåd bör genast tänka om. Luta er istället mot några av de gamla fotbollssanningarna.

Satsa ungt, ge dessa spelare tid och håll tummarna för att de hinner göra avtryck innan de säljs vidare och hjälper föreningens nästa bokslut.

Skippa nostalgin. Spelare bör alltid bedömas utifrån kvalitet. Här måste historisk skadebild tydligare räknas in. IFK Göteborgs hysteriska återvändarpolitik må glädja en och annan supporter men årets utfall talar sitt tydliga språk. Pontus Wernbloom, Mattias Bjärsmyr, Jakob Johansson och Sebastian Eriksson har som helhet dessvärre inte nått de nivåer klubben önskade, även om samtliga gjorde rejäla insatser mot HIF.

Aiesh fortsatt en gåta

Stor del av ansvaret för misslyckandet ligger på den sportsliga ledning som alldeles för sent insåg betydelsen av att ha en back-up till Robin Söder. Jag hävdar med en dåres bestämdhet att projekt Poya fortsatt pågått om IFK hade fått spela första halvan av årets säsong med en riktig forward.

En annan förklaring är gåtan Hosam Aiesh. Med en sargad ekonomi är det oacceptabelt att placera en så stor del av spelarbudgeten på avbytarbänken. Det är såklart spelarens men framför allt ledarnas ansvar att få ut mer av en sådan investering.

Inhoppet mot HIF var i mitt tycke helt okej. Jag hade valt honom framför Sargon Abraham, som denna kväll dock gjorde bra ifrån sig.

Malmö FF är svenska mästare. Väntat. Rättvist. Och lite tråkigt. Det blev aldrig riktigt spännande i år.

LÄS MER: Ödesmatch för Blåvitt: ”För dåligt att vi har hamnat där”