Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stina Nilsson gick sin egen väg – och landade högst upp på prispallen.

Listan som gav Nilsson OS-guld

Lillehammer, december 2017. Stina Nilsson är missnöjd med sin åkning, gör en lista och bockar sedan av punkt för punkt. Två månader senare har hon äntligen ett stort mästerskapsguld.

Det ligger en oerhört målmedveten och detaljerad satsning bakom Stina Nilssons OS-guld i sprint. Den svenska sprintdrottningen har fokuserat helt på att lyckas just här, i spåren på Alpensia skidcenter i Pyeongchang i Sydkorea.

En vändpunkt blev sprinten i Lillehammer i början av december, där Maiken Caspersen Falla vann och Nilsson kom bara femma.

- Jag var inte nöjd med hur jag åkte i Lillehammer och gjorde en lista på saker – ”Det här ska vi ändra på”, berättar Nilsson.

- Så det är väldigt häftigt, en häftig process att se att jag har detaljdesignat pass som ska göra mig bättre på vissa partier av banan. Att det sedan tar sig uttryck i verkligheten, det är coolt.

Tog tävlingsledigt

Hon vill helst inte berätta vad som stod på den där listan, men avslöjar att stakning var ett av momenten. De olika förbättringarna gav hur som helst rejält betalt i guldloppet. Konkurrenterna hade egentligen aldrig någon riktig chans när Stina Nilsson utförde loppet helt enligt sina egna planer.

- Det är väldigt kul att se, att man har valt att fokusera hundra procent på just det här loppet. Att jag gick på min magkänsla, prioriterade bort massa tävlingar över jul, fick ett tävlingsuppehåll och tränade på väldigt bra, säger Nilsson.

- Att jag kunde detaljstyra allting, att det svarar och ger utlopp i dag är himla häftigt. I min idrottskarriär var det här definitivt den bästa känsla jag har haft.

Nytt smeknamn?

TT: Hur läskigt var det, att veta att det helt står och faller med din egendesignade plan?

- Jag kände ändå att nu får OS gå hur det vill. Jag har gjort exakt det som jag har trott på. Hade jag gått någon annans väg, hade jag inte kommit hit med samma trygghet, säger Stina Nilsson.

- Jag tycker att det är väldigt kul att vara delaktig i den processen. Det gör ju att jag är ännu mer stolt när det går bra, att jag har varit med och skapat det.

Och efter ett OS-brons i Sotji och totalt fyra VM-silver blev det äntligen ett guld också. Kanske kan "Silver-Stina" därmed äntligen också få uppgradera sitt smeknamn.

- Guld-Stina klingar ju ganska bra också, så det är ju skönt!