Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/13

LISTA: Tio klassiska referat

Den isländska kommentatorn Gudmundur Benediktsson har blivit världskändis efter hans galna kommentering vid Islands skrällsegrar. Det har fått GP att minnas tillbaka på klassiska referat. Vilket är din favorit?

Island gjorde det omöjliga och vann mot England i åttondelsfinalen i EM. Det efter att Ragnar Sigurdsson kvitterat efter Rooneys tidiga straffmål. När sedan Kolbeinn Sigthórsson skickade in 2-1 bakom Hart exploderar den isländske kommentatorn.

Men Gudmundur Benediktsson är långt ifrån ensam om att gå upp i falsett vid stora idrottsögonblick. Här är några klassiska referat som vi har svårt att glömma.

1. Vi börjar med en sommar som för alltid kommer att vara fastetsad i svenskarnas minne. Radiosportens Lasse Granqvist och Ralf Edström var i storform i straffdramat mot Rumänien som tog Sverige till semifinal i fotbolls-VM 1994

2. Samma år, 1994, var också spelplats för ett annat spännande straffavgörande. Den här gången handlade det om OS, ishockey, en viss Peter Forsberg och så Tommy Salo. Radiosportens Lars Granqvist, Mats Dahlberg och Lars-Gunnar Jansson var på plats.

3. "Det går inte att hålla på, det går inte att hålla på" skriker Lasse Granqvist. Tur då att Lars-Gunnar Jansson finns på plats och kan förklarar att det visst går. Här är referaten från Tre kronors kvartsfinal mot Finland i hockey-VM 2003.

4. När vi ändå är inne på hockey. Den här pärlan från 1962 är fortfarande färsk i minnet. Lennart Hyllands "pucken glider in i mål" kom till när Sverige vann VM-guld i finalen mot Kanada.

5. Ibland är också idrotten grym som när allt bara skiter sig för Ghana i VM 2010. Radiosportens Lasse Granqvist och Richard Henriksson beskriver en jobbig straffmiss för Asamoah Gyan.

 

6. Betydligt roligare var det svenska mirakulösa upphämtningen mot Tyskland 2012. Radiosportens Lasse Granqvist och Ralf Edström igen...

7. Femmilen ha också alltid haft en speciell plats i svenska hjärtan. 1993 var det Torgny Mogren som fick briljera på hemmaplan. Radiosportens Åke Strömmer tar oss tillbaka.

8. Om Mogrens bedrift var gigantisk så finns väl knappt ord för Johan Olssons insats i VM 2013. Under stora delen av femmilen körde han helt själv. Radiosportens Dag Malmqvist och Mogren själv kommenterade.

9. Så här i EM-tider kan man heller inte glömma Zlatans magiska klack mot Italien. Året var 2004. Återigen fanns Lasse Granqvist och Ralf Edström bakom Radiosportens mikrofoner.

10. "Japaner, japaner, japaner" - Sven Jerring är en riktig legend. När Sverige mötte Japan i OS i Berlin 1936 refererar han fiaskoförlusten med 2-3 med den äran.

Och så då Islands Gudmundur Benediktsson. Det var när Islands Arnor Ingvi Traustason gjorde 2-1 mot Österrike som han tappade det helt. Den första gången...

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.