Lisebergshallen rivs - RIK utan hemmaplan

Den 1 januari 2018 har Redbergslid ingen hemmaarena. När Västlänkprojektet sätter igång rivs Lisebergshallen och Sveriges mest framgångsrika handbollsförening har ingenstans att spela.

– Vi har fått indikationer från Göteborgs stad att det ska lösas men det har inte kommit några konkreta förslag, säger Redbergslids ordförande Carl-Magnus Källfelt till GP. 

I samband med bygget av Västlänken kommer klassiska Lisebergshallen att rivas. Ännu finns inget beslut om var Redbergslid då ska ta vägen.  Osäkerheten kring var RIK ska spela menar Carl–Magnus Källfelt hänger samman med flera saker. 

– Arenafrågan i sig är större än bara Lisebergshallen. Västlänksfrågan ligger som en blöt filt känns det som, säger han.  

Är läget akut?

– Det tycker jag. Vi var i kontakt med kommunen redan för ett år sedan och lyfte frågan. De svarade ärligt och transparent att de inte hade tänkt på det då.  

Vad tycker du om det svaret?

– Det är tråkigt för föreningen, samtidigt får man ha viss förståelse för att det är så mycket andra stora projekt som bubblar i Göteborg i dag. Problemet blir om man blir bortprioriterad, vi vill vara en central Göteborgsförening och då även ha arenan där. 

Kommunen har inte tagit något beslut om var Redbergslid kommer spela, varken långsiktigt eller kortsiktigt. Daniel Bernmar (V) är kommunalråd och ansvarig för idrottsfrågor: 

– Vi är inte helt framme än men vi vet att vi behöver något som fyller behovet som uppstår när Lisebergshallen rivs, säger han. 

Den 1 januari 2018 har Redbergslid ingenstans att spela som det är nu, hur ser du på det?

– Det borde ha initierats en diskussion för länge sedan. Av någon anledning har det inte gjorts. Nu ska vi se till att göra allt vi kan för att få till en bra lösning. 

Är det ett underbetyg att ni inte kommit fram till en lösning?

– Den bedömningen får andra göra. Vi har haft många svåra frågor. En ny Lisebergshall är ingen liten investering. Det är stora summor vi pratar om och det är viktigt att vi hittar en långsiktig lösning. Där finns det inte någon lösning tillbuds i dag. Det måste landa i något nytt, det är alla parters gemensamma uppfattning. 

Att bygga en ny hall lär ta tid. Redbergslid har träffat politiker i båda blocken och bland annat Svenska Mässan för att diskutera arenafrågan. Men mötena har ännu inte gett svar på den viktigaste frågan: Var ska RIK spela när Lisebergshallen rivs? 

– De frågar oss vad vi vill. De vill höra våra behov och vilken sorts arena vi vill ha. De initierade tanken på vi kanske får bygga en egen arena. Då frågade jag "var då någonstans?". Ingen vet var man kan lägga en sådan arena, säger Carl–Magnus Källfelt. 

Känns det som att situationen kommer vara löst i tid?

– Nej, det vågar jag nog säga är direkt omöjligt, eller i alla fall väldigt svårt. Vi hinner inte bygga en ny arena nu, den tiden är förbi. Vi är villiga att kompromissa kortsiktigt beroende på vad som kommer längre fram. 

Carl–Magnus Källfelt menar att det just nu rimligaste scenariot är att RIK flyttar in i Frölundaborg. Samtidigt är det en lösning som blir svårt rent praktiskt, då Frölunda själva använder hallen dagligen. 

– Jag ser inte det som en permanent lösning, säger Carl–Magnus Källfelt. 

Daniel Bernmar menar att det finns flera anläggningar som kan agera hemmaplan åt Redbergslid, under en kortare period. Frölundaborg, dit kommunen avsatt medel för att göra arenan mer multifunktionell och mindre isbaserad, är en av möjligheterna. 

– Frölundaborg kan vara ett alternativ, men det är svårt att spekulera. Det är inte i något perspektiv en långsiktig lösning, säger han. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.