Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Lisa Nordéns revansch mot alla odds

2012 simmade, cyklade och sprang hon hem en plats hos svenska folkets hjärtan med sitt silver i triathlon. Kan Lisa Nordén upprepa bedriften i dag?

Lisa Nordén kom från ingenstans och var så nära det går att komma att ta ett OS-guld i London, trots att hon drabbats av en knäskada strax före. Hon hamnade vid målsnöret nio tusendelar av en sekund efter vinnaren Nicola Spirig, även om vissa menar att Lisa snuvades på guldet eftersom hennes torso på målfotot ser ut att vara före. 

- Problemet med målbilden är att de inte satte ut torson på det stället där de definierar torson enligt regelboken. Hade de gjort det så hade jag nog haft en guldmedalj i dag, sade Lisa Nordén till presskåren i går.

Matförgiftad av pizza

Efter succén vann hon VM-guld i triathlon, trots att hon blivit matförgiftad av en pizza kvällen före. För dessa prestationer belönades hon med bragdguldet och Jerringpriset.

Hon flyttade hem från Australien - sen gick allting lite väl fort.

– Jag kom tillbaka till Sverige, köpte lägenhet och flyttade till Stockholm. Nya tränare, nytt upplägg och ny tävlingsdistans plus en vardag som gick i hundranittio, sade hon till Sydsvenskan tidigare i år. 

Resultatet blev en riktigt tung tid med skador. Hon fick knappt starta i världscupen och fick bygga upp en helt ny ranking.

Under fjolåret behövde hon tävla i världscupen för att kvala in till VM-serien, som hon behövde för att kvala in till OS.

Läs mer: Lisa Nordén klarade OS-kvalgränsen

Trott att det varit kört

– Flera gånger har jag trott att det varit kört. Jag har tävlat över hela världen, det var en lättnad när jag äntligen fick en plats i OS. Då kunde jag börja träna i stället för att tävla, säger hon till Dagens Nyheter.

Hur det kommer att gå? Svårt att sia om, men Lisa Nordén hon sammanfattade sina känslor på sin blogg för fyra dagar sedan.

"OS – årets höjdpunkt. De sista årens anledning till slit, tårar, brustna planer och envishet".

Efter ett besök på kliniken där hennes OS-skor hänger tillsammans med ett målfoto kom en vändpunkt. 

"Sakta men säkert lossnade löpträningen för mig, det började kännas som ”vanligt” igen. Det började flyta på", skev hon.

Läs mer: Nordén ska ge allt på tuffaste banan

Startar klockan 16.00

I går skrev hon ett inlägg till.

"Win – win. Går det så går det. Annars går det som förväntat. Ingen blir besviken".

I eftermiddag klockan 16 svensk tid startar Lisa Nordén i sitt tredje OS på den tuffaste banan som hon någonsin tävlat på.

Till Lisa Nordéns fördel talar att hon brukar lyckas med det hon tar sig an - trots de nästan obligatoriska motgångarna som föregår prestationen. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.