Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Linn Svahns kritik efter sexistiska kommentaren

Jessica Diggins skrev ett uppmärksammat inlägg efter en sexistisk fråga. Nu får den amerikanska sprintstjärnan uppbackning av Linn Svahn.
– Det är väldigt förlegat, säger svenskan enligt Sportbladet.

Det hela grundar sig i Jessica Diggins seger på tio kilometer i januari.

Efter målgången valde en reporter då att föra fram sin teori gällande att amerikanskan hade en fördel gentemot Therese Johaug i utförsåkningen på grund av att hon väger mer än norskan.

Något som Diggins skrev om i ett blogginlägg i måndags.

”Alla ser ut som de gör. För alla kvinnors skull, på vad jag hoppas var live-tv, sa jag åt honom att han måste lära sig prata med kvinnor. Därtill ska han aldrig kommentera en skidåkares kropp. Det är inte okej”, skrev hon.

LÄS MER: Fyra svenska frågetecken inför skid-VM

Linn Svahns kritik: Väldigt förlegat

Nu får Diggins uppbackning från den svenske sprintstjärnan Linn Svahn. Under en pressträff i Saxnäs röt hon ifrån mot sexismen.

– Kroppar som kroppar... de ska få vara just kroppar. Speciellt kvinnokroppar. Man ska inte diskutera hur de ser ut i förhållande till vad de presterar, utan behålla fokus på vad de är kapabla att göra. Inte hur de är utformade, säger Linn Svahn enligt Sportbladet.

Enligt Svahn skulle inte en manlig idrottare få samma fråga efter en seger.

– Det är en sits manliga idrottare inte hamnar i, de behöver inte förklara sig för att ser ut si och så.

– Det är väldigt förlegat och något vi borde skjuta långt bort från oss.

Jessica Diggins har tidigare varit öppen med att hon lidit av ätstörningar, något som höll på att kosta henne livet som 18-åring.

– För att vara ”perfekt” ville jag inte ha en uns kroppsfett. Något jag vet vare sig är sunt eller realistiskt. Men jag trodde att det var så jag var tvungen att vara, berättade Diggins för norska NRK ifjol.

LÄS MER: Kalla till VM: "Det starkast lysande målet"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.