Linn Svahn stöttas efter omtalade bilden

Linn Svahn har gått som tåget i årets upplaga av Tour de Ski. Efter segern i masstarten under lördagen ville hon dock inte ställa upp på en ”hoppbild”. Nu stöttas agerandet av landslagskollegorna.
– I så fall skulle killarna också kunna göra det, säger Frida Karlsson till Sportbladet.

ANNONS
|

Linn Svahn har fått bästa tänkbara start på 2021. I Tour de Ski plockade hon först hem segern i sprinten, för att sedan följa upp med att även vinna masstarten skrällartat.

Efter den senare vinsten ombads Svahn att hoppa på en bild tillsammans med de två övriga på pallen. Detta är grepp som ofta används vid segerbilder. Svahn vägrade dock att ställa upp – och blev kvar på marken medan Yuliya Stupak och Jessica Diggins hoppade.

– Det ska inte vara så att kvinnorna ska hoppa och tjoa och tjimma medan grabbarna får stå iskalla kvar på marken utan att lyfta glasögonen, säger Svahn om agerandet till Sportbladet.

ANNONS

Den svenska åkaren Ebba Andersson reagerade på dessa skillnader redan förra året och kan inte komma på att hon sett män behöva hoppa på bild efter en seger.

– Det handlar inte om att jag känner att det måste vara lika mellan damer och herrar. Vi är olika som individer, på ett naturligt sätt. Men man förundrar sig över varför det är så sällan man ser en hoppbild på de manliga åkarna, säger hon till Sportbladet.

Även Frida Karlsson och Maja Dahlqvist anser att det är märkligt att damerna uppmanas att hoppa efter de tuffa loppen, medan herrarna ofta får stanna på marken.

– Det känns onödigt. I så fall skulle killarna också kunna göra det. Det är skönt att slippa. Man är ofta trött i benen då, säger Karlsson, till Sportbladet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS