Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Linn Svahn föll i sprinten – svensk succé ändå

Linn Svahn var storfavorit inför skidsprinten i Ulricehamn. Men hon slogs ut efter ett fall i kvartsfinalen där hon slog sig blodig vid höger öga.
– Jag ser varje krasch som självförvållad, säger hon till SVT.
Trots Svahns fall slutade tävlingarna i svensk succé-

21-åriga Linn Svahn har varit säsongens stora svenska utropstecken i skidspåret. Under förra veckans tävlingar i Falun vann hon både sprinten och distansloppet. I Ulricehamn är det rena sprinttävlingar – och var upplagt för Svahn.

Men efter en stabil åttondeplats i prologen tog dagen slut för svenskan. Hon gick i den fjärde kvartsfinalen, och föll där huvudstupa i en nedförsbacke efter att ha touchat norskan Magni Smedås skidor.

– Jag är riktigt förbannad på mig själv. Det är inte kul att vara här och inte kunna vara med i leken. Jag ser varje krasch som självförvållad eftersom jag satte mig i en situation där det alltid kan ske saker, säger Linn Svahn till SVT efter loppet.

Bilder efter loppet visar en besviken Svahn med en blod rinnande från ett jack vid höger öga.

– Det gör inte ont, säger Svahn till SVT och fortsätter med att ge ett lugnande besked inför kommande VM:

– Det är inget fel alls på formen, jag hade mycket power kvar i kroppen så det är surt att inte få testa att köra för det. I dag var det pannkaka rätt ut.

Linn Svahn blev sist i heatet, 1.08 efter svenskan Johanna Hagström som vann.

Svensk succé trots fallet

I finalen var det trots Svahns sorti gott om svenskor. Maja Dahlqvist, Jonna Sundling, Johanna Hagström och Hanna Falk stod alla på startlinjen och det slutade med svensk dubbel på pallen. Maja Dahlqvist knep sin första världscupseger.

– Det känns så jäkla skönt! Det känns verkligen som äntligen, säger Dahlqvist till SVT och fortsätter:

– Jag var tom på ord... Jaaa... Det känns bra.

Bakom Dahlqvist åkte Johanna Hagström in på andraplats och stärkte sina VM-aktier.

– Jag har haft en strulig vecka och tänkte i onsdags att det inte skulle bli någon start. Men det var kanske bara lite vila jag behövde, säger Hagström till SVT.

Trea blev världscupledaren Jessica Diggins. Hanna Falk slutade fyra och Jonna Sundling, som hade ett struligt lopp med stavbrott, slutade sexa och sist i finalen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.