Joakim Lindström lurar Linköpingsmålvakten Marcus Högberg och sätter 1–0 för Skellefteå på straff.
Joakim Lindström lurar Linköpingsmålvakten Marcus Högberg och sätter 1–0 för Skellefteå på straff.

Lindström hjälte – nobbar VM-spel

Tre poäng av Joakim Lindström gav tre poäng till Skellefteå. Poängligaledaren var mannen bakom 3–1-segern mot Linköping och är kanske den klarast lysande stjärnan i SHL. Men något VM i vår blir det inte för 33-åringen.

ANNONS
|

- Nej, jag tycker väl att jaghåller en hög nivå men har bestämt mig för att det bara är Skellefteå som gäller i fortsättningen, säger Lindström.

Med sina två mål och en assist ryckte Joakim Lindström ifrån sin värsta konkurrent om poängligasegern, Linköpings Broc Little, som efter sin enda assistpoäng nu ligger tre poäng bakom.

Men den individuella poängligan är inte heller något Joakim Lindström bryr sig om. Det är bara lagets poäng som räknas.

ANNONS

- Så är det. Och den här gången kändes det som om vi var fokuserade från start. Vi var noggrannare med detaljerna än vi varit förut och på så sätt fick vi ha mycket puck. Det var viktigt, säger Skellefteås stjärna, som inledde med att göra 1–0 på straff mitt i den andra perioden.

Tangnes rasade

Domarna ansåg att Skellefteås Andrew Calof blev upphakad av Linköpings duktige 17-åring Adam Ginning när han var på väg igenom.

Linköpingsmålvakten Marcus Högberg är i normala fall vass på straffar, nu blev han grundlurad av Joakim Lindström.

- När jag kom över blå såg jag att han spelar ett högt spel och kommer ut långt, säger straffskytten, som iskallt och läckert fintade bort Linköpings målvakt innan han lade pucken i mål.

Målet var viktigt. Helt avgörande, enligt Linköpings tränare Dan Tangnes:

- Straffen var helt horribel och avgörande för matchen. Vi var riktigt dåliga i de två första perioderna. Skellefteå åkte mer skridskor och var mer beslutsamma än oss. Men vi lyfter upp spelet i sista och är fullt inställda på att komma tillbaka på vinnarspåret igen på de tre matcher som är kvar.

ANNONS

Linköping pressade

Skellefteå fick sitt första numerära överläge i inledningen av slutperioden och då small den nästan omgående när Jimmie Ericsson kunde trycka in 2–0. Målet fick fart på Linköping som strax efteråt reducerade till 2–1 på ett slagskott från Kristian Näkyvä men närmare än så kom man inte.

Östgötarna pressade på stenhårt för att få till en kvittering och parkerade i Skellefteås zon under stora delar av den tredje perioden som blev en enda lång gastkramning för hemmapubliken.

Med ett mål i öppen kasse på slutet satte Joakim Lindström punkt för matchen.

Skellefteås tre poäng gör också att laget fortfarande har chansen att avancera i tabellen så att man får hemmaplansfördel i kvartsfinalerna.

- I dag var vi bestämda och intensiva. Med det här spelet kan vi slå vilket lag som helst i ligan, säger Skellefteås målvakt Joni Ortio, som än en gång glänste i hemmakassen.

TT

ANNONS