Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/3

Lindhs rekordvecka: ”Det är helt fantastiskt”

Svenskt rekord på 800 meter i torsdags. Svenskt rekord på 1000 meter i går. Lovisa Lindh flyger fram just nu. – Jag hoppas det kan komma lite till, säger hon.

När himlen började mörkna över Slottsskogsvallen tändes Göteborgs GP:s mest lysande stjärna. Lovisa Lindh avslutade tävlingen med att putsa sitt egna svenska rekord på 1000 meter till 2.35.15.
– Det är helt fantastiskt. Det bara fortsätter från förra sommaren. Man var lite nervös inför den här säsongen när det verkligen lossnade som det gjorde förra året men det känns väldigt bra. Det är kul när det går såhär, säger hon.

Två rekord på en vecka

I samband med samma tävling förra året, då Lovisa Lindh slog sitt första svenska rekord på 1000 meter, sade hon att det skulle bli svårt att toppa den veckan. Ett år senare kan hon inte annat än ändra sig.
– Två svenska rekord på en vecka. Det är ändå i närheten av att slå det någonstans, säger hon.

26-åringen var tidigt uppe och skavde på harens hälsenor och ökade farten sista varvet sedan draghjälpen stigit åt sidan. Med hemmapublikens stöd i ryggen spurtade hon sedan mot klockan på upploppet.
– Jag försökte ligga lugn bakom haren men sen kändes det väldigt, väldigt bra. När hon klev av efter 600 meter var det bara att köra, säger hon.

Det såg ut som du var på väg att springa om haren.
– Jag var väl framme lite väl mycket. Jag hörde min tränare ropa att jag skulle släppa fram haren så det gjorde jag. Det kändes väldigt bra.

Med dubbla svenska rekord en knapp månad innan VM i London reser Lovisa Lindh vidare till ett avslutande 800-meterslopp innan mästerskapet.
– Jag hoppas att det kan komma lite till. Är VM-formen såhär vet jag att den är bra men jag hoppas att det kan komma lite till så mycket kan jag säga.

Det är med rykande het form reser hon till den schweiziska skidorten
.– Jag älskar St Moritz och jag njuter varje gång jag är där. Jag ska genomföra alla pass på ett bra sätt och ladda mentalt för ett mästerskap. Det är väldigt lugnt och skönt att vara där. Det är så himla fint. Här hemma njuter man kanske inte av varje pass man springer men där är det bara att titta upp så har du kristallklara sjöar och berg.

Har du några skavanker som oroar?
– Nej, det känns väldigt bra. Jag var lite småsliten inför förra veckan men jag slog ju svenskt rekord efter det så jag är inte så orolig.

Förbundskapten Karin Torneklint såg loppet från sidan och mös ordentligt av beskedet.
– Det är helt fantastiskt. Hon är så otroligt stark. Hon blev nästan hindrad av haren. Hon är helt otrolig, säger hon. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.