Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Lovisa Lindh är på gång igen efter skadan som i sista stund stoppade henne från en start på 800 meter i VM.

Lindh siktar på att vara på topp till EM

Hon slog till med ett oväntat EM-brons 2016 i Amsterdam. I fjol sänktes det svenska rekordet på 800 meter till 1.58,77. Trots detta känner Lovisa Lindh, 26, att 2018 är året hon slår ur underläge.

För den som inte känner till bakgrunden kan uttalandet kännas försiktigt och kanske lite underligt. Men den som är insatt i svensk friidrott förstår.

Efter två år av ständigt uppåtgående form fick Lindhs säsong ett abrupt slut precis innan VM i London ifjol. En stressfraktur i foten satte stopp för VM-drömmen och avslutade säsongen tvärt.

Kvalade in till EM direkt

Nu är Lindh på väg tillbaka. Hittills den här säsongen har hon sprungit tre 800-meterslopp, med en rivstart i Diamond League-galan i Oslo där hon direkt säkrade EM-kvalgränsen med en hundradels marginal.

- Jag är väldigt nöjd över att jag kvalade in så snabbt till EM. Nu handlar det mycket om att få det stämma runt omkring. Jag är nöjd med det jag gjort hittills och känslan är bra, säger Lindh.

Under torsdagskvällen springer hon årets fjärde 800-meterslopp i samband med de svenska GP-tävlingarna i Sollentuna.

- Det ska bli kul. Jag tycker om att springa på hemmaplan och det var länge sedan jag tävlade i Sollentuna. Men då gick det bra.

Den gången slutade det med SM-guld. Någon medalj finns inte att hämta den här gången. Lindh säger att hon hoppas kunna putsa sin årsbästatid, 2.02,49, i alla fall.

Laddar upp på hög höjd

Efter Sollentuna väntar ytterligare två eller tre lopp på favoritdistansen innan hon åker på ett drygt tre veckor långt höghöjdsläger till ett av hennes favoritställen i världen, schweiziska S:t Moritz.

- Det är femte gången jag åker dit, 2016 var jag där både inför EM och OS. Det är mycket bra träningsförhållanden där och du kan åka upp på högre höjd och du kan åka ner till lågland i Italien. Jag har skaffat mig flera ställen som känns som hemma genom åren, S:t Moritz är ett, säger Lovisa.

Från St Moritz är planen att åka direkt till Berlin och EM-tävlingarna. Där är planen att göra årets bästa lopp.

- Att springa ett mästerskap är väldigt tufft, det är tre lopp på fyra dagar och man möter väldigt många bra löpare. Det är många bra som slås ut på vägen och det gäller verkligen att fokusera på ett lopp i taget.

Lindh erkänner dock att hon i sin rehabiliteringsträning för att ta sig tillbaka har spelat upp EM-finaler i huvudet, både tidigare och eventuellt framtida.

Hennes slutplacering i de framtida jämfört med Amsterdam för två år sedan?

- Inte sämre i alla fall, säger Lindh med ett leende.