Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: JESPER ZERMAN
Bild: JESPER ZERMAN

Lindh och Hellqvist bland nya EM-namn

Efter Sollentuna GP har den svenska EM-truppen utökats med 16 nya namn. Bland dem Ullevis Lovisa Lindh, Johanna Holmén Svensson och Matilda Hellqvist och Örgrytes Melker Svärd Jacobsson.

När damernas 800 meter avgjordes i Sollentuna GP var Ullevi-löpren Lovisa Lindh i täten inför upploppet - väl där tog det stopp och hon slutade till slut femma i loppet på tiden 2.04,18. Vann gjorde etiopiskan Feyisa Adanech, drygt sekunden före Lindh.

På herrarnas 800 meter vann redan EM-klara Andreas Kramer svenskduellen mot Kalle Berglund. De blev tvåa respektive fyra på 1.48,02 och 1.48,76.

Redan EM-uttagna Meraf Bahta ställde upp på 3 000 meter och var loss med tre varv kvar. På upploppet hade hon dock sällskap av klubbkamraten från Hälle IF, Linn Nilsson. Bahta svarade och vann loppet på 8.57,61 före Linn Nilsson som sprang in på nytt personligt rekord: 8.57,89.

– Det var som träning i dag även om det är kul att tävla i Sollentuna och jag är jätteglad för Linns skull, trodde faktiskt att hon låg längre bak, att hon sprang så bra, säger Bahta till SVT.

Flera svenska toppnamn tävlade

De svenska höjdhopparna visar form inför friidrotts-EM. Sofie Skoog flög över årsbästat 1,91 redan i första försöket. För landslagskollegan Erika Kinsey, som hoppat 1,94 tidigare i år, krävdes det tre försök på samma höjd. Kinsey var sedan nära att klara 1,95 men båda svenskorna fick ge sig på den höjden.

Skoog fick sedan chansen på 1,93 i hopp om segern, och hoppade över i första, vilket också gav henne segern.

— Jag är supernöjd. Min kropp känns jättebra och det var skönt att få ett bra kvitto på tävling, säger Skoog till SVT.

Daniel Ståhl gjorde flera fina kast på Sollentunavallen och vann diskustävlingen med en centimeters marginal på 66,17.

Stavhopparen Angelica Bengtsson jagade det svenska rekordet, 4,71, och gjorde tre försök på 4,72 men misslyckades. Hon vann tävlingen på 4,55.

16 nya EM-namn

Förbundskaptenen Karin Torneklint säger att hon har varit restriktiv med att ge EM-platser hittills.

Men efter tävlingarna i Sollentuna valde hon att ge den svenska truppen rejäl tillökning, då hon presenterade hela 16 nya namn.

Bland de uttagna finns bland annat höjdhopparen Sofie Skoog och Ullevi-löarna Lovisa Lindh, Matilda Hellqvist och Johanna Holmén Svensson.

— Jag har varit ganska rädd om platserna hittills, men nu känner jag att jag vill ge alla en chans förbereda sig så jag tar ut många, säger förbundskaptenen.

Torneklint har nu tagit ut 35 svenskar till EM, och säger att hon tror att truppen kommer att landa på ungefär 60 friidrottare.

Nya EM-namn

Matilda Hellqvist, Ullevi FK 400 m.

Lovisa Lindh, Ullevi FK, 800 m.

Hanna Hermansson, Turebergs FK, 800 m.

Linn Nilsson, född 90, Hälle IF, 5000 m.

Elin Westerlund, Spårvägens FK, 100 m häck.

Johanna Holmén Svensson, Ullevi FK, 400 m häck.

Sofie Skoog, IF Göta, Höjd.

Frida Åkerström, Hässelby SK, Kula.

Bianca Salming, Turebergs FK, Sjukamp.

Henrik Larsson, IF Göta, 100 m.

Johan Rogestedt, Stenungsunds Friidrott, 1500 m.

Melker Svärd Jacobsson, Örgryte IS, Stavhopp.

Thobias Nilsson Montler, Malmö AI, Längdhopp.

Simon Pettersson, Hässelby SK, Diskus.

Anders Eriksson, Hovslätts IK, Slägga.

Markus Nilsson, Högby IF, Tiokamp.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.