Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lindh, en överlägsen Fougberg och en ersättare fixade löparsegrare

Napoleon Solomon fick lämna återbud till Finnkampen. Det blev ändå svensk grenseger – genom hans ersättare.

Den svenske 22-åringen fick så sent som under torsdagskvällen veta att han inte bara skulle få springa 5 000 meter som planerat, utan även 10 000 meter i skadade Napoleon Solomons frånvaro.

Taktiken var solklar för långdistanstalangen.

– Jag drog ingenting. Tanken var att jag skulle spurta sista 800–1 000 metrarna. Det blev som jag tänkte, säger Amanuel Gergis efter att ha tagit en tung grenseger på personbästa 29.23,74.

Med rutinerade Mustafa Mohamed och orienteringslandslagsmannen Jonas Leandersson (som skippat världscupstävling i just orientering för att delta i Tammerfors) som vapendragare fick Gergis en skön resa mot den där spurten.

– De hjälpte mig från början och bara drog. Jag skulle vara sist ända fram till spurten. Jag är väldigt tacksam, säger Gergis.

Idel löparsegrar

Sverige hade uppenbarligen prickat rätt på löparreserverna. I stället för en sjuk Andreas Kramer fick Kalle Berglund chansen på 800 meter – och vann han med på 1.49,83. Han var sist ut av alla för dagen. Först ut var Moa Hjelmer på 400 meter – hon vann hon också.

– Det var riktigt roligt att springa trots att det regnar som satan. Det är så himla kul, just det här med Finnkampen, säger Hjelmer efter att, som hon själv uttrycker det "satt ribban" inför fortsättningen.

När det fanns hinder i vägen på 3 000 meter var Charlotta Fougberg överlägsen på tiden 9.45,31. På halva distansen utan hinder var Lovisa Lindh snabbast på 4.48,32. Och när det skulle springas så kort och snabbt som möjligt blev det dubbla svenska segrar genom Fanny Runheim med personbästatiden 11,66 och Henrik Larsson på 10,40.

Otröstlig Svensson

En rejäl smolk i bägaren blev dock herrarnas stafett på 4X100 meter, som slutade i tårar.

En missad växling grusade hoppet på EM i Berlin. Den här gången satt växlingen mellan just Stefan Tärnhuvud och Felix Svensson.

– Vi hade pratat om det som hände på EM och vi hade korrigerat och tagit in växeln lite grann. Uppenbarligen var det helt rätt beslut då växeln var bra, säger Stefan Tärnhuvud.

Det var efter växlingen som allt ändå gick snett.

Svensson skadade sig, Sverige diskades, och en otröstlig svensk sprinter fick lämna arenan i rullstol.

– Verkligen tråkigt att vi inte kunde fullfölja. Och synd om honom som skadar sig i årets roligaste tävling, säger Svenssons lagkamrat.