HV71:s tränare Johan Lindbom vet hur det känns att vinna SM-guld med Jönköpingsklubben som spelare. Nu vill han göra om det som tränare. Arkivbild.
HV71:s tränare Johan Lindbom vet hur det känns att vinna SM-guld med Jönköpingsklubben som spelare. Nu vill han göra om det som tränare. Arkivbild.

Lindbom kan bli guldmakare på nytt

ANNONS
|

Det vankas finalfester i staden vid Vätterns strand för första gången på sju år – start på söndag – och då kommer förstås också tidigare guldminnen upp till ytan.

Johan Lindbom sköt HV71 till SM-guld i förlängning i den femte och avgörande matchen på bortaplan mot Brynäs 1995. Klubbens historiska första SM-guld – och senare har ytterligare tre guld trillat in.

När det nu vankas SM-final igen påminns förstås Lindbom om sitt guldmål rätt ofta.

- Det händer, skrattar han.

ANNONS

- Det är bara kul. Det var ju HV:s första guld och egentligen starten på eran med 15 år när man var väldigt framgångsrika. Det var ju ett guld som talade om att HV var en förening att räkna med.

Lag i kaos

Det senaste SM-guldet kom 2010 – sedan tog det stopp.

Plötsligt blev SM-kvartsfinaler ett oöverstigligt hinder och både Ulf Dahlén och Andreas Johansson misslyckades som tränare med att föra HV71 tillbaka till toppen.

När Johan Lindbom plockades in till förra säsongen var det till ett lag i kaos.

Andreas Johansson hade fått sparken efter månader av turbulens där han bland annat anklagades för pennalism.

Kunde verkligen en tränare från division 1 – Jönköpingslaget Dalen – bringa ordning och ta HV till toppen?

Bland det första han deklarerade var att hitta tillbaka till HV-stilen.

Spretigt spel

TT: Har du nått dit?

- Ja, jag tycker vi har kommit en bra bit på väg. Jag var ju läktarproffs innan jag fick anställning och det jag såg från sidan var att det spretade åt lite olika håll. Så det har handlat om att samla ihop styrkorna och inte börja om, mer samla oss. Det tycker jag att vi har gjort bra. Vi satte en plan redan i fjol som vi har jobbat efter och den har vi bara förstärkt i år.

ANNONS

TT: Vad är HV-stilen för dig?

- Ser man till spelstilen så är det mycket skridskoåkning, hög aktivitet och en offensiv hockey.

HV71 har hyllats av många experter som seriens snabbaste lag.

Dessutom med en imponerande bredd.

I grundserien var Mattias Tedenby, Ted Brithén och Simon Önerud lagets tre bästa poängplockare. I slutspelet är topptrion Filip Sandberg, Oscar Sundh och Pär Arlbrandt.

- Jag tyckte att vi hade den bredden redan i fjol. Vi hade många spelare med stor utvecklingspotential och det visar lite hur vi satsade att vi inte tog in någon ny forward inför den här säsongen, däremot uppdaterade vi backsidan. Vi såg att vi behövde få in lite mer snabbhet och rörlighet. Vi har hela tiden varit breda i hur vi matchar laget, vi har ingen enskild femma, kedja eller individ som måste producera, vi har bredden, säger han.

ANNONS

Kaptenen borta

Han fick in rutinerade Stephan "Lillis" Lundh som hjälptränare den här säsongen – också det ett lyckodrag.

Enda molnet på himlen inför SM-finalerna är lagkaptenen Chris Abbotts skada som gör att säsongen är över.

Medan HV71 har vunnit åtta av nio slutspelsmatcher och fått ta det lugnt inför varje slutspelsrond ställs man nu mot en motståndare som fått slita in i det längsta och bara har en matchfri dag inför finalstarten.

- I en lång matchserie borde det ge utslag. Det har varit en lång säsong och lagen har mer eller mindre skavanker. Det är klart att vi får lite extra tid att plåstra om och läka sår, å andra sidan är våra motståndare i matchtempo och det är en fördel, säger Lindbom.

Fyra segrar från att fixa ett nytt SM-guld till HV71.

TT

Fakta: Johan Lindbom

Född: 8 juli 1971 i Alvesta.

Klubbar som spelare: Alvesta, Tyringe, Troja/Ljungby, HV71, NYRangers (lagkamrat med Wayne Gretzky), Hartford.

Uppdrag som tränare: Dalen J20 och A-lag, Smålands TV-pucklag, HV71.

Aktuell: Har tagit HV71 till klubbens första SM-final sedan 2010.

ANNONS