Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gunilla Lindberg, generalsekreterare i Sveriges olympiska kommitté

Lindberg: Drömmen om OS 2026 lever

SOK har lämnat i en intresseanmälan för att få OS till Stockholm 2026. Men fortfarande återstår att få stadens politiker med på tåget.

Sveriges olympiska kommitté (SOK) ger inte upp hoppet om att få vinter-OS till Stockholm. Nu har en formell intresseanmälan lämnats in till Internationella olympiska kommittén (IOK). Redan före jul kommer expertgrupper från IOK till Stockholm för att diskutera det svenska OS-konceptet.

I april drog politikerna i Stockholms stadshus i handbromsen sedan Socialdemokraterna gjort bedömningen att det inte fanns politisk majoritet för en svensk ansökan. Men Gunilla Lindberg hoppas fortfarande på att Stockholm ska söka.

- Drömmen om OS i Stockholm känns väldigt levande och vi jobbar stenhårt för den. Att vi just har ställt oss på startlinjen känns väldigt spännande, säger Gunilla Lindberg.

Nya förutsättning

Lindberg leder IOK:s koordinationskommitté inför OS i februari och är hemma i huvudstaden efter sitt 38:e besök i Pyeongchang.

När TT träffar Lindberg i SOK-borgen på Stockholms stadion betonar hon att förutsättningarna för att arrangera ett OS framöver kraftigt har förändrats i och med den olympiska rörelsens nya strategiplan "Agenda 2020", som bland annat handlar om att göra det betydligt billigare att stå värd för ett OS.

En nyhet är också den nya ansökningsprocessen. Först om knappt ett år måste Stockholm komma in med en formell ansökan innan värdstaden sedan utses i september 2019.

- Der är en helt annan process jämfört med vad det har varit tidigare, med kortare ansökningsprocedur och stort engagemang från IOK. Man är restriktiva när det gäller att spendera mycket pengar i en kampanj, säger Lindberg.

Miljardbidrag

IOK garanterar dessutom ett OS-bidrag som enligt SOK uppgår till minst 8,88 miljarder kronor, vilket är flera miljarder mer än vid tidigare olympiska spel. 70-åriga Lindberg, en maktfaktor inom den internationella OS-familjen, är hoppfull men ser också utmaningar framför sig.

- Det känns väldigt bra när jag pratar med mina kollegor internationellt, de tycker att det vore väldigt roligt. Den största utmaningen vi har är att även Stockholms politiker ska förstå hur bra det här är. Stödet från IOK är viktigt och att säga nej till OS är i princip som att tacka nej till någon som vill donera pengar för att man ska arrangera något. Riskerna är väldigt små, säger Gunilla Lindberg.

- Stockholm är en huvudstad som redan har på plats de arenor som egentligen är dyrast att bygga. Vi har flygplatsen, vägarna, hotellen, tunnelbanan och är ett idrottsland med erfarenhet av stora evenemang.

Socialdemokraterna i Stockholm är det enda partiet som har varit odelat positivt till att arrangera OS och Paralympics 2026.

I december ska SOK ha möten med allianspartierna i Stadshuset, eftersom ett brett politiskt stöd är nödvändigt för att en OS-ansökan till slut kan bli verklighet.