Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Amanda Lind.
Amanda Lind. Bild: Claudio Bresciani / TT

Lind om inreseförbudet: "Besked inom kort"

Regeringen har fått hård kritik för att dröja med ett beslut om undantag för inreseförbudet.
Nu svarar Amanda Lind på kritiken.
– Jag hoppas att vi inom kort ska kunna ge besked om en lösning, säger idrottsminister Amanda Lind (MP) till TT.

Flera svenska idrottsarrangemang har fått ställas in eller flyttas till följd av inreseförbudet som gäller för icke EU-medborgare.

– Vi behöver lösa den här situationen. Vi jobbar just nu på att sätta tryck på EU för att förtydliga reglerna, men vi tittar också på andra spår, säger Amanda Lind (MP).

Två fotbollslandskamper och en världscuptävling i skidskytte är några exempel på arrangemang som har flyttats eller ställts in. Även svenska världscuptävlingar i längdskidor ligger i farozonen om inget undantag görs.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson har varit kritisk mot regeringens agerande i frågan.

– Jag märker internationellt att oron sprider sig. Frågan blir: "Kan man lita på Sverige?", sade Eriksson till TT i veckan.

RF vill att regeringen gör undantag för professionella idrottare, vilket exempelvis Finland har gjort. Skidskyttets andra världscuptävling, som skulle ha ägt rum i Östersund, flyttades därför till Finland.

– Naturligtvis ska det vara möjligt att arrangera internationella tävlingar på svensk mark. Sen ser lagstiftningarna lite annorlunda ut i olika EU-länder, men det är något vi behöver lösa, säger Lind.

21 oktober kommer RF ha ett möte med inrikesminister Mikael Damberg (S), som är ansvarig minister i frågan om inreseförbudet.

Cesar Fältskär/TT

Erika Josefsson/TT