Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

GP:s krönikör Johan Rylander om William Nylander. Bild: Bildbyrån/GP
GP:s krönikör Johan Rylander om William Nylander. Bild: Bildbyrån/GP

Johan Rylander: Lill-Nyllet – på väg att bli vår tids Foppa eller Sudden

Förr i tiden hette svenska hjältar Foppa och Sudden. Men frågan är om inte Lill-Nyllet är på väg att skjuta sig till samma guldstatus i svenska folkets hjärtan?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Minns ni slutet av maj 2017? William Nylander kommer skjuten som ur en kanon och manglar Henrik Lundqvist med ett tigersprång rätt i bröstet.

”Henke” har sekunden innan räddat ännu en straff i finalen – och säkrat VM-guldet i Lanxess Arena i Köln inför ett gult folkhav.

Nylanders galna glädje kommer förstås från att han själv missat sin straff, men räddats av Lundqvists suveräna spel.

Tillsammans skapar de blågul historia.

Alltid sugen – trots uttåg från NHL:s slutspel

I en tid av sjuttielva trista NHL-nej så är William Nylander alltid sugen på att spela VM. Det spelar visst ingen roll att hans Toronto Maple Leafs återigen åkt ur slutspelet i den första rundan på väg mot Stanley Cup.

Ringer en svensk förbundskapten – då svarar William Nylander ja, precis som pappa Michael också gjorde på sin tid.

Och vet ni vad?

På 20 spelade VM-matcher under tre årgångar har William Nylander fixat 36 poäng. Det är ett makalöst snitt på 1,8 poäng per match – långt bättre än Peter ”Foppa” Forsberg och Mats ”Sudden” Sundin.

Foppa spelade fem VM, vann två guld – och hade på 33 matcher 15 mål och 14 assist, alltså ett snitt under en poäng per match.

Sudden lirade i sin tur sju VM, vann två guld – och hade på 49 matcher 25 mål och 31 assist, alltså strax över en snittpoäng per match.

”Lill-Nyllet” snittar nästan två pinnar per match i VM-sammanhang – och i år har Tre Kronors spel i numerärt överläge tagit med hans intåg i den svenska truppen.

Det kommer att behövas mot ett Kanada, som sett mer än lovligt lojt ut under gruppspelet – men garanterat kommer att höja sig rejält under kvartsfinalen på torsdagseftermiddagen.

Kanske är det ”Lill-Nyllet” som skjuter Sverige vidare mot semifinal och en dröm om ett nytt VM-guld – och kanske kan han återigen få stå inför en jublande folkmassa på Sergels Torg och fira.

Han gör det som Lill-Nyllet – den störste spelare svensk landslagshockey haft sedan Sudden och Foppa.

Och då behövs inga citationstecken längre.

TILL SIST: Visst skulle jag unna förbundskapten Johan Garpenlöv en framgång i det allra sista mästerskapet innan Sam Hallams inträde som boss. ”Garpen” har ju förlorat både sin mor och far under tiden i Tre Kronor.

”Vi ska kriga oss sönder och samman för honom”, lovar forwarden Calle Klingberg.

LÄS OCKSÅ: Här är Göteborgs allra största hockeytalanger

LÄS OCKSÅ: Blev yngste guldmedaljören – nu siktar Otto Stenberg på Frölundas A-lag

LÄS OCKSÅ: Rönnbergs tuffa analys – det saknades i Frölunda HC