Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Liliána Szilágyi under en tävling 2017. Bild: ANTONIETTA BALDASSARRE
Liliána Szilágyi under en tävling 2017. Bild: ANTONIETTA BALDASSARRE

Liliána Szilágyi anklagar sin pappa för övergrepp

I ett uppmärksammat Instagram-inlägg anklagar den 25-åriga simmerskan Liliána Szilágyi sin pappa för att ha utnyttjat henne fysiskt, psykiskt och sexuellt.

Szilágyi, från Budapest i Ungern, har länge varit en av landets mest lovande simmerskor. 2014 vann hon bland annat två guld på ungdoms-OS i Nanjing – och 2012 och 2016 deltog hon på senior-OS.

Nu väljer hon att berätta om sin uppväxt – där hon anklagar sin egen pappa för att ha utsatt henne för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld.

Hon inleder inlägget med att skriva:

“Efter 25 år är jag redo att säga de svåraste orden som jag någonsin har sagt. Efter så mycket smärta och kamp reser jag mig upp för att prata om detta extremt svåra ämne eftersom det är nödvändigt.”

Pågått sedan hon var barn

Szilágyi fortsätter sedan att berätta om övergreppen och hur de har pågått sedan hon var ett barn

“Det var ständigt och oförutsägbart. Om du bara var på humör så njöt du av hur du utövade din makt på mig. Vare sig det handlade om en kroppslig bestraffning, hot, berövande av kärlek och uppmärksamhet eller sexuella övergrepp.”

Szilágyi berättar också att hon 2016 bröt kontakten med sin pappa och hoppas, i och med att hon berättar, även rädda sin lillasyster Gerda som fortfarande bor ihop med honom.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.