Ligaspelet i Italien kan stoppas

ANNONS
|

På barer, piazzor och andra platser där italienarna träffas brukar fotbollen vara måndagens självklara samtalsämne. Så även den här måndagen, men nu pratade man inte om favoritlaget eller söndagens match.

I stället handlade diskussionen om hur fotbollen ska komma till rätta med våldsspiralen som i söndags fortsatte med polisens dödsskjutning av en supporter och efterföljande kravaller i Rom.

- Det är en sjuk utveckling. Ett grundläggande problem är att lagstiftningen är för snäll. Det måste bli mycket hårdare straff för de supportrar som inte sköter sig, som det är nu riskerar de bara några dagar i fängelse och det är alldeles för lite, säger Napolisupportern Diego Guido.

ANNONS

Många tycker att Serie A nu borde stängas för gott den här säsongen för att visa att fotboll aldrig kan vara viktigare än liv och död. Den diskussionen fördes redan i februari efter att en polis dödats Sicilien i samband med supporterbråk. Då blev konsekvensen speluppehåll i tre veckor.

- Det blir antagligen ett lika långt uppehåll nu. Sedan kommer allt återgå till det normala, det vill säga, att den supporterkultur vi dras med kommer att leda till nya tragedier, om inte regeringen och förbundet gör något radikalt åt situationen, säger Fabio Mandarini, journalist på Gazzeta dello Sport.

På tisdagen tar regeringen beslut om vad man kan göra för att stoppa våldsutvecklingen. Hela Italien förväntar sig konkreta åtgärder.

Efter dödsfallet på Sicilien tidigare i år portförbjuds bortalagets supportrar på vissa högriskmatcher. I regel handlar det om ett par matcher varje omgång.

- Jag tror att regeringen kommer att förbjuda bortasupportrar på alla matcher från och med nu, säger Fabio Mandarini.

Säkert ett steg i rätt riktning. Men frågan är om det räcker. Många bråk uppstår trots allt utanför matcharenorna.

Orsaken till problemen finns inte bara inom supporterfalangerna. Även bland skötsamma fotbollsfans finns en uppfattning att den italienska polisen är onödigt aggressiv.

ANNONS

- Jag tror att vi skulle vinna mycket på att gå över till den engelska varianten. Dar har klubbarna egna obeväpnade vakter med kunskap om de egna supportrarna och därför har de inte samma problem som vi, säger Fabio Mandarini.

På lördag spelar Italien avgörande EM-kvalmatch i Glasgow mot Skottland.Den kommer att spelas som planerat, landslaget har åtminstone hittills varit förskonat från supportervåld.

ANNONS