Hanna Lindholm under förra årets upplaga av Lidingöloppet. Arkivbild.
Hanna Lindholm under förra årets upplaga av Lidingöloppet. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Lidingöloppet blir av – men bara för eliten

I år blir det bara elitlöpare som får springa Lidingöloppet. Men istället för 40 000 deltagare blir det 35 stycken.
– Upplägget blir annorlunda. Det blir nog mer som en SM-tävling, säger Hanna Lindholm, Sverigetvåa i maraton.

ANNONS

Förbudet för evenemang med över 50 personer har drabbat även Lidingöloppet, och inget motionslopp kommer att genomföras. För löpare som är vana vid att sluta högt upp på resultatlistan blir det dock ett riktigt lopp – men inte ett riktigt Lidingölopp.

– Det kommer vara annorlunda utan publik, vilket är lite tråkigt. Men arrangörerna har gjort det bästa utav situationen som är, säger Hanna Lindholm, som är Sveriges näst snabbaste maratonlöperska genom tiderna.

Rutinerad deltagare

Hanna Lindholm har tävlat i Lidingöloppet ett flertal gånger tidigare och har tävlingsrekordet på 30 km – men detta blir hennes första på den korta distansen.

– Upplägget blir annorlunda, nu är vi ju bara tjejer. Det blir nog mer som en SM-tävling, men det finns goda chanser till bra tider. Det är bra deltagare, säger Lindholm.

ANNONS

Detta år blir 15 kilometer huvuddistansen.

– Intresset har varit som högst för 15 kilometer, mycket eftersom många löpare har tävlingar antingen tätt inpå eller tätt efteråt, säger Fredrik Montgomery, kommunikationschef på Lidingöloppet.

I damernas startfält finns, utöver Hanna Lindholm, bland annat långdistansdrottningen Meraf Bahta, svenska tvåan i orientering Sara Hagström och Charlotta Fougberg, som har ett EM-silver på 3 000 meter hinder på meritlistan.

För den vanliga Lidingöloppsentusiasten blir det till att snöra på sig skorna och ta fram tidtagaruret. Planen är att man mellan 19 september och 18 oktober ska springa den distansen man väljer, ta tid och sedan skicka in resultatet på Lidingöloppets hemsida.

Utspridd tävling

Springturen sker på valfri plats i landet.

– Vi har fått väldigt bra respons, engagemanget är stort. Det känns kul att åtminstone kunna erbjuda ett komplement till alla hemmalöpare, säger Fredrik Montgomery.

Ekonomiska smällar mot motionsloppen i Sverige har varit oundvikliga – och Lidingöloppet är inget undantag.

– Det är tuffa tider för alla motionslopp, och vi får göra ett bokslut när vi är klara med tävlingarna. Sedan ska man inte sticka under stol med att vi kommer att behöva kompensation om 50-gränsen kommer fortsätta att gälla, säger Montgomery.

En coronaanpassning av loppet har gjorts, och man kommer att minska antalet arrangörer.

ANNONS

– Man har räknat hela sträckan på 30 kilometer som en arena, vilket betyder att vi inte får vara mer än 50 personer på banområdet samtidigt. Men det är bara att gilla läget, säger Montgomery.

Cesar Fältskär/TT

Fakta: Lidingöloppet 2020

Klasser:

09.00 Start juniorer, pojkar upp till 19 år

10.00 Start juniorer, flickor upp till 19 år

11.00 Start TCS Lidingöloppet 15 kilometer elit, män

12.30 Start TCS Lidingöloppet 15 kilometer elit, kvinnor

14.00 Start TCS Lidingöloppet 30 kilometer, elit, män

16.30 Start TCS Lidingöloppet 30 kilometer, elit, kvinnor

I varje klass tävlar 35 personer.

Loppet sänds via flera sociala kanaler, bland annat på Lidingöloppets Facebooksida.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS