Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jenny Fransson och Martin Lidberg. Bild: Bildbyrån
Jenny Fransson och Martin Lidberg. Bild: Bildbyrån

Lidberg om Franssons dopingbesked: "Chockad"

Den svenske OS-medaljören Jenny Fransson har testats positivt för dopning. Ett besked som chockat den svenska idrottsvärlden och inte minst hennes omgivning inom brottningen.
– Det är märkligt att hon fått i sig något sånt där, säger den tidigare stjärnbrottaren Martin Lidberg till Sportbladet.

Det briserade som en bomb under gårdagskvällen. OS-uttagna och tidigare OS-medaljören, brottaren Jenny Fransson, har testats positivt för den anabola steroiden metyltestosteron.

Hennes plats till sommar-OS har tagits i från henne i väntan på B-provets svar.

Sportbladet har varit i kontakt med den tidigare klassbrottaren Martin Lidberg som känner Jenny Fransson väl och han reagerade starkt när beskedet kom.

– Chockad! Hon har bra värderingar och är den sista man kan tänka sig ta något otillåtet, säger tidigare stjärnan Martin Lidberg.

Lidberg tror att beskedet kring Franssons positiva test för en anabol steroid kan komma att bli ödesdigert för brottningen i Sverige.

– Vi har varit väldigt förskonade från dopning. Det var många år sedan vi i Sverige hade någon på landslagsnivå och det här är inte bra. Vi har redan svårt ibland att få sponsorer och så, och det är en sport där man är beroende av det. Företag är livrädda att förknippas med sånt här och det kan drabba många andra på landslagsnivå som är beroende av det för att vara med och slåss om medaljer i de stora mästerskapen, säger Lidberg.

Tomas Johansson: "Inte spotta på henne"

Martin Lidberg var på plats som kommentator under OS 2016 i Rio där Jenny Mattson knep en bronsmedalj. Nu pekar allt mot att hon inte får chansen att tävla om ytterligare en medalj under OS i sommar.

Tidningen NSD har varit i kontakt med Tomas Johansson som blev av med sitt OS-silver 1984 efter att ha åkt dit för dopning. Johansson erkände också att han tagit otillåtna preparat så fort resultatet på hans A-prov kom.

– Det måste finnas ett liv efter det här. Hon är en människa som måste få en ärlig chans. Man ska inte spotta på henne efter det här, men tyvärr är det de som kommer att ske. Har man tagit är det bäst att säga så direkt och lägga alla korten på bordet, men hon ska ju inte erkänna något som hon inte har gjort. Om det är så att hon har tagit något så är det 100 procent säkert att ingen annan än hon själv som har vetat om det, säger Tomas Johansson till NSD.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.