Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Liam får ACO att ladda om

Liam är inte mycket mer än tre månader ung och ständigt i mammas omedelbara närhet. Världs- och olympiamästaren Anna
Carin Olofsson Zidek siktar mot nya VM och OS.
- Det är roligare än någonsin att träna, säger hon till GP.


Vi träffas i Ruhpolding, den tyska by som är den här sportens huvudstad. Snön har förstås inte kommit hit än, men lyser på alptopparna. Rullskidbanan används väl och skjutvallen är den gamla vanliga. Nyblivne maken Tom Zidek assisterar Anna Carin på skjutbanan och Liam sover i sin vagn strax bakom hörnet.
- Han får inte vara för nära när jag skjuter, säger Anna Carin, men han är väldigt snäll och vi tittar förstås till honom då och då.

Började träna tidigt

Att mamma tränar har han redan vant sig vid. Hon gjorde det redan tio dagar efter att han kom till världen.
- Äsch, bara 45 minuter på rullskidor, berättar hon.
Hon tränade dessutom så nära förlossningen som tre-fyra dagar före, även då på rullskidor.
- Jag hade funderat på att börja ta det lugnare när det var två veckor kvar, men Liam kom ju nio dagar för tidigt. Ett par dagar innan jag åkte in för att föda tränade jag förresten skytte på den gamla olympiska arenan i Canmore.
Hon var trygg under graviditeten och brydde sig inte om andras oro. Hon kände att hon inte kunde ta i som tidigare och VM på hemmaplan i Östersund blev förstås ingen succé, men de flesta berömde henne.
- Några var oroliga för att barnet kunde skadas om jag ramlade, men det fanns ingen risk, det visste jag, fortsätter hon.
Anna Carin har inte mött några motgångar på vägen tillbaka mot elitidrotten.
- Några säger att jag inte är något bra föredöme för andra kvinnor när jag drar igång så här, men det är nog bara på skoj, säger hon.
Efter att hon slutat tävla mitt under VM har året varit fullt av upplevelser. Anna Carin och Tom gifte sig i maj. Platsen var Assiniboine Mountain, där kanadensiska längdstjärnan Sara Renners familj öppnande sitt hotell för bröllopet, trots att turistsäsongen var över. Det fanns två sätt att ta sig dit, med helikopter eller skidor, och det är klart att Anna Carin valde 48 kilometer skidåkning.
Anna Carin hann testa de blivande OS-banorna på Whistler Mountain i Vancouver.
- Banorna passar mej väldigt bra, tror hon.
Sommaren i Kanada innebar naturupplevelser. Svartbjörnar hade lämnat sina iden.
- Vi har björn hemma i Lillhärdal också, men i Kanada var det väldigt många och ganska närgångna. Jag tappade räkningen på hur många vi såg, men en gång när vi kom med Liam i bilen gick en stor björn rakt över vägen framför oss. Och en annan gång när jag var ute och cyklade hörde jag ljud som jag inte kände igen. Det kan ha varit puman som slagit en hjort någon dag tidigare. Jag vände direkt. Man ska ha respekt för naturen.
Landslagstränaren Wolfgang Pichler ringde och ville prata träningsupplägg någon gång i somras.
- Han sa att "jag sitter här och funderar, när tror du att vi kan köra igång?", berättar Anna Carin, och jag sa att jag tränat ett bra tag för att vara förberedd när samtalet kom.
En månad efter förlossningen var hon igång som vanligt, enligt Pichlers program.
- Som förut, hårt så det räcker, konstaterar hon. Men roligt! Det är verkligen kul att träna just nu och jag ser fram emot säsongen.

"Roligare att jaga"

Hon ingår inte i landslaget, mest för att skonas från diverse sponsoruppdrag, men tränar tillsammans med gamla gänget. Rapporter berättar att det ser riktigt bra ut.
- Det är roligare att jaga än att vara jagad och så känns det just nu, säger hon.
Hon hoppas rent av kunna vara med när världscupen startar i Östersund första veckan i december. Sex svenskor får starta.
- Det skulle vara jätteroligt att kunna vara med där, det är ju som hemma, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.