Kristine Minde jublar efter sitt 2–0-mål för Linköping. Nu är laget klart för kvartsfinal i Champions League.

LFC till kvartsfinal i Champions League

Först andra raka SM-guldet – sedan avancemang till kvartsfinal i Champions League. Linköpings FC fick en perfekt avslutning på säsongen genom att slå tjeckiska Sparta Prag hemma med 3–0 och totalt 4–1.

|

Hur toppar man ett SM-guld från säsongen innan?

Jo, genom att året därpå inte bara ta andra raka titeln – utan dessutom ta sig till kvartsfinal i Champions League.

Linköping klarade 1–1 i bortamötet mot Sparta Prag förra onsdagen och följde upp genom att avgöra hemma i en drabbning där östgötskorna hade till stora delar full kontroll.

Tillsammans med 701 åskådare fick man jubla ännu en gång den här hösten.

- Frånsett en lite sämre period direkt efter paus hade vi full kontroll. Till slut var det ändå inget snack, sade landslagsstjärnan Kosovare Asllani.

Hurtig målskytt

Redan efter fem minuter sköt danska mittbackstjärnan Janni Arnth i ribbans underkant, men ledningsmålet dröjde till 18:e minuten då svenska landslagsforwarden Lina Hurtig pangade upp bollen i krysset.

Precis som i första åttondelsfinalen svarade alltså Hurtig för ett mycket viktigt mål – denna gång efter en läcker framspelning av Jonna Andersson.

LFC hotade dessutom med en vass aktion av Kristine Minde, som bröts i sista sekund, och en nick tätt över ribban av Anna Oskarsson på hörna.

Frånsett en farlig kontring av Andrea Staskova skapade gästerna ingenting i första halvlek. Däremot var Irena Martinkova nära att kvittera efter paus då hon fick en bra träff – men Cajsa Andersson sträckte ut i sin fulla längd och räddade.

Minde avgjorde

Linköping agerade betydligt mer försiktigt i andra halvlek, samtidigt som ett desperat Sparta Prag – tvunget att göra mål – lyfte upp sitt lag och oroade mer.

Men i 78:e minuten rullade en frispelad Kristine Minde in 2–0 efter snyggt förarbete av Maja Kildemoes – ett mål som knäckte tjeckiskorna.

Sedan skapade LFC lägen på löpande band och Nicoline Sörensen kunde även placera in 3–0 förbi Megan Lynn Doresey i Prags mål.

LFC är därmed bland Europas åtta bästa klubbar för tredje gången i historien. Kvartsfinalerna spelas 21/22 och 28/29 mars nästa år – och lottas den 24 november. Där kan man ställas mot betydligt tuffare lag som Wolfsburg, Lyon, Manchester City och Chelsea.

- Vi tappar ju Claudia Neto och kanske fler spelare, men jag hoppas klubben spetsar till truppen ännu mer så att vi kan vara med och utmana i turneringen på allvar, sade Asllani.

Fakta: Champions League-slutspelet

Sex lag är klara för kvartsfinalerna i Champions League: Linköping, Chelsea, Lyon, Montpellier, Barcelona och Wolfsburg.

Återstående returer i åttondelsfinalerna avgörs på torsdagen: Manchester City–Lillestrøm (5–0 i första mötet) och Slavia Prag–Stjarnan Gardabaer (2–1).