Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lewicki: "Man måste hylla Isak"

Mot Elfenbenskusten skedde A-landslagsdebuten. Mot Slovakien ska Alexander Isak spela från start.

AIK:s 17-årige anfallstalang är för första gången med A-landslaget, under januarilägret i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. Han fick en halvtimmes spel mot Elfenbenskusten (1–2) i söndags och blev då den yngste A-landslagsspelaren på över 100 år.

- Skitstort. Jag är stolt över att representera Sverige, sade han till TV4:s Fotbollskanalen.

Till torsdagens landskamp mot Slovakien har förbundskaptenen Janne Andersson tagit ut Isak i startelvan, på topp tillsammans med Sebastian Andersson.

- Man måste hylla Isak, men samtidigt måste man låta honom vara 17 år. Han är inte färdigutvecklad än, och man kan inte begära att han ska göra världsklassprestationer varje gång, säger Oscar Lewicki.

Inga tips

Lewicki vet hur det är att stämplas som supertalang. Som 16-åringen lämnade han tryggheten i Malmö FF för mäktiga Bayern Münchens ungdomsakademi. Men trots att han har erfarenheten har han inte gett Isak – som dagligen ryktas till olika storklubbar runt om i Europa – några tips på hur man på bäst sätt klarar sig på kontinenten.

- Nej, det har jag inte gjort. Han har säkert många smarta personer runt sig som känner honom bättre än vad jag gör.

"En chans att visa upp sig"

Mot Slovakien gör Janne Andersson sju ändringar i startelvan. Lewicki är en av fyra som är kvar från matchen mot Elfenbenskusten.

- Det är ytterligare en chans att visa upp sig. Mot Elfenbenskusten var det godkänt. En solid match, säger han.

Malmö FF-mittfältaren var given i landslaget under Erik Hamréns ledning och fick gott om speltid i sommarens EM. Men sedan Janne Andersson tagit över har Lewicki hamnat längre bak i rangordningen, och inte spelat någonting i höstens VM-kvalmatcher.

- Det är många som konkurrerar om platserna, säger han.

- Men jag har en positiv känsla.

Slovakien kommer, precis som Sverige, med en trupp bestående av nästan enbart inhemska spelare. 17 av 23 håller till i slovakiska ligan, fyra i Polen, en i Tjeckien och en i Norge.

- Jag hoppas att vi kan göra en bra prestation som lag, då får vi det resultat vi förtjänar. För egen del handlar det om att visa upp sig, säger Oscar Lewicki.