Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Lettland kan bli svårt

Namnet ljuger. Lettland är inte alls ett lätt land. - Vi måste framförallt se upp med deras snabba omställningar, säger förbundskapten Lars Lagerbäck.
Hösten 2003 vann Lettland på Råsunda mot Sverige med matchens enda mål. Sommaren därpå spelade baltstaten sitt första och hittills enda internationella mästerskap: EM i Portugal.
Då hette förbundskaptenen Andrejs Starkovs.
Nu heter förbundskaptenen Andrejs Starkovs.
- Det var en period där han var borta från landslaget och då gick det inte lika bra. Det man kan säga är väl att laget under hans ledning är väldigt välorganiserat och lite mer konsekvent i sitt spel. Lettland är väldigt målsnålt. De gör inte så många mål, men de släpper heller inte så många.
Lagerbäck har i vanlig ordning tagit hjälp av en spion för att kartlägga motståndaren - den här gången Göran Göransson. I söndags kväll hade de båda en längre genomgång av kommande motståndaren.
- De har spelat på liknande sätt en längre tid, men de känns snäppet bättre nu än förra hösten när kvalspelet började. Grundspelet är detsamma, med klassiskt och strikt 4-4-2 och ett bra organiserat zonförvar. I anfallsspelet varierar de sig. Antingen kör de två snabba spelare eller en snabb och en targetplayer. Vi får se vad det blir mot oss, säger Lagerbäck.
Vad är det viktigaste att tänka på?
- Att vi inte går bort oss när de vinner boll. Vi måste se upp med deras snabba omställningar. Där är de riktigt vassa. Vi vet hur de spelar, vad de är bra på och vad de är mindre bra på. De har ett försvarsspel som påminner mycket om vårt, och det är inte lätt att göra mål på dem, svarar Lars Lagerbäck, och fortsätter:
- Om de backar hem med hela laget gäller det att vi har tålamod. Vi måste i så fall också utnyttja kanterna så mycket det går, och hitta insticken fram till våra forwards.
Det räcker med en poäng - kommer ni att gå för seger trots det?
- Ja, jag tror inte att 0-0 är en bra metod. Vi ska däremot spela så klokt vi bara kan. Vi måste vara extra noggranna i vårt spel, men vi kan inte sluta anfalla bara för att det står 0-0 och matchen går mot sitt slut. Kan vi hålla bollen mycket inom laget har vi en stor segerchans. Men chansen att vinna en match ökar betydligt om man håller nollan. Så är det ju.
Lettland har inget annat än äran att spela för, hur tror du att de kommer att påverka deras spel?
- Inget alls. Min erfarenhet säger mig att alla landslag alltid går ut och ger hundra procent. Det spelar ingen roll att de inte har något att spela för. Det tror i alla fall inte jag.
Den spelare som Lagerbäck fruktar mest är Maris Verpakovskis, till vardags i Hajduk Split. Anfallaren avgjorde mot Sverige för fyra år sedan, och han har gjort fem mål hittills i EM-kvalet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.