Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Det är en liten resa som vi är ute på fram till VM och vi vill ta steg i varje turnering", säger Hanna Olsson.

Letar VM-formen: "Resultaten får komma sen"

Damkronorna har bara vunnit en av sju matcher med nya förbundskaptenen Ylva Martinsen. Men det oroar inte forwardsstjärnan Hanna Olsson.

Ylva Martinsen tog över efter Leif Boork efter OS-fiaskot där hockeylandslaget slutade sjua. I sitt lagbygge, som ska stå klart till VM i Finland i april, har hon en ny spelidé som hon håller på att försöka hitta rätt spelare till.

- Generellt sett har vi tidigare klarat av att försvara oss bra, men gjort väldigt lite mål. Så den nya spelidén handlar framför allt om spelet med puck – att jobba med att kontrollera pucken så att vi kan skapa målchanser och göra det jobbigt för motståndarna, säger Martinsen.

Den kommande femnationsturneringen i Finland 11–15 december blir den tredje med Martinsen vid rodret. Där möter man Tyskland, Schweiz, Finland och Japan.

- Det är väldigt likt VM-motståndet så det blir en bra värdemätare, säger hon.

"Mer positiv energi"

Hanna Olsson, som har spelat 78 A-landskamper, tycker att det blivit en nystart i Damkronorna med Martinsen.

- Det är mer positiv energi, det är lite mer att man får tänka mer själv, hon litar på vad vi kan. Vi vill hålla i pucken och vara kreativa och skapa mycket samtidigt som vi har en bra defensiv. Det är ett spel som passar mig väldigt bra. Och det är så hockeyn ser ut i dag.

Varken Martinsen eller Olsson är bekymrade över att resultaten inte gått Damkronornas väg ännu.

- Vi ser i spelet att vi har tagit steg och det blir ett viktigt kvitto när inte resultaten ramlar på plats, säger Martinsen.

Olsson säger att laget först måste sätta spelet.

- Det är en liten resa som vi är ute på fram till VM och vi vill ta steg i varje turnering. I Finland möter vi på papperet enklare motstånd (än senast i Kanada) och förhoppningsvis får vi ut mer av spelet med puck. Vi hoppas absolut att vi får vinna några matcher och få upp självförtroendet igen, säger hon.

Målvaktsdebutant

I senaste turneringen i Kanada var collegespelare med. De får inte Martinsen tillgång till igen förrän till VM.

Till Finlandsturneringen är den rutinerade målvakten Sara Grahn (247 landskamper) tillbaka, efter att ha stått över Kanadaturneringen på grund av studier. Hon får sällskap av den 18-åriga debutanten Anna Amholt.

Sverige spelar sina matcher i Vierumäki och Tammerfors.