Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lennartsson: "Funderade på byte efter 20 minuter"

19-årige Sabah Lawson fick chansen från start, men byttes ut redan i halvtid efter en tuff halvlek. Jörgen Lennartsson övervägde att göra bytet ännu tidigare. –  Vi hade funderingar på det, men valde att fatta ett mer långsiktigt beslut, säger IFK-tränaren.

Efter förlust med 2–4 mot Kalmar var alla överens om att den första halvleken – som slutade 3–0 till hemmalaget – ödelade Blåvitts chanser. Kalmars mittfält, med bland annat en pånyttfödd Rasmus Elm, gjorde lite vad de ville mot IFK.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är en katastrofal första halvlek som vi får skämmas för och vi kan bara be om ursäkt till alla som håller på Blåvitt för den, säger Jörgen Lennartsson till GP.

När du ser att inget funkar – finns det något du kan göra?

– Det finns mycket man kan göra. Man kan till exempel byta ut en spelare efter 20 minuter, och det var något som vi diskuterade. Vi hade funderingar på det, men valde att fatta ett mer långsiktigt beslut, för det är inte bra för en spelares karriär eller självförtroende att bli utbytt efter 20 eller 25 minuter, säger Lennartsson.

De spelare som fick kliva av i halvtid var forwarden Elias Omarsson och Sabah Lawson. Den senare fick chansen från start sedan Sebastian Eriksson skadat låret, och gjorde tidigt ett misstag som ledde till Kalmars första mål. Han hade, liksom många andra blåvita, svårt att få spelet att stämma i den första halvleken, och 19-åringen bänkades i paus. Ett tufft beslut av coachen?

– Nej, att göra det efter en halvlek var inte tufft. Att göra det efter 20 minuter hade varit det. Han kom ju helt fel in i matchen, men vi tog som sagt ett långsiktigt beslut och lät honom spela första 45. Han hade det jobbigt i dag, och man ska komma ihåg att han förmodligen mötte seriens bästa innermittfältspar i Rasmus Elm och Ismael.

Hur tog han det?

– Jag har pratat med både honom och Elias en bra stund och det är ingen fara. Det är lärorikt för honom om inte annat.

Förlusten innebär att Blåvitt inte vunnit på bortaplan sedan den 29 maj. Man har bara plockat 13 av sina 42 poäng utanför Göteborg, att jämföra med 29 poäng på Gamla Ullevi.

– Det är ett faktum att vi inte är lika bra på bortaplan som vi var förra året. Vi har inte vunnit sedan vi mötte Helsingborg och det är klart det inte går om man ska vara längst upp i tabellen. Det är något vi får dissekera och jobba hårt med, men det går inte att peka på en enda sak som förklaring. Prestationerna har varit väldigt olika i de matcherna. Mot Elfsborg och Malmö gjorde vi bra matcher. Mot Djurgården gjorde vi en väldigt dålig match, och i dag gör vi nog årets sämsta halvlek.

Så fanns det något positivt att ta med sig från dagens match? Ja, IFK-tränaren hittade i alla fall två glädjeämnen att dämpa besvikelsen med.

– Det ena är att Blåvittklacken, trots 0–3-underläge, äger arenan. De driver på och peppar hela vägen och det ska de ha en jädra eloge för.

– Det andra är att vi inte viker ner oss i andra halvlek. Alla jobbade stenhårt in i slutet och vi skapar flera riktigt bra chanser. Där visar spelarna karaktär, säger Lennartsson.

Slutintrycket från besöket i Kalmar blir dock dystert – noll poäng och fyra insläppta mål.

– Både spelare och ledare får ta sig en rejäl titt i spegeln. Det är vi väldigt ödmjuka inför, säger Lennartsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.