Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rörigt framför mål under fjolårets direktkval till SHL mellan Leksand och Mora. Arkivbild.

Leksandsmanagern: "Då var det väldigt mörkt"

Nio raka förluster, sparkad tränare och utdömt redan före jul. Trots det har Leksand tagit sig till direktkval till SHL – där daladerby väntar.

För tredje året i rad möts Mora och Leksand i kampen om en plats i SHL. För två år sedan kom Leksand från SHL och blev utslaget av Mora. I fjol lyckades Mora behålla platsen i hockeyns högsta serie, när LIF försökte ta sig upp. Nu möts de återigen i direktkvalet till SHL, men för ett av lagen har vägen dit varit riktigt krokig.

I december hade Leksand nio raka förluster i hockeyallsvenskan, och hade precis sparkat tränaren Leif Carlsson. Laget parkerade i nedre delen av tabellen och ett kval till SHL såg ut att vara långt borta.

- Då var det väldigt mörkt. Vi hade en stressad, ganska stukad trupp och låg många poäng efter. SHL var inte det första jag tänkte på när jag vaknade, säger Thomas Johansson, general manager i Leksand och fortsätter:

- Men vi valde att göra tränarbytet och sakta men säkert lyckades Roger (Melin) bygga upp en tillit och få spelarna mottagliga för förändring. Vi började få ordning på spelet, och började tro på att vi kunde fixa det här.

Mycket känslor

Leksand slutade på fjärde plats i Hockeyallsvenskan, vann sedan slutspelsserien och slog ut AIK med 2–0 i matcher i playoff.

- Det har varit ett mentalt stålbad. Vi har haft kniven mot strupen sedan 26:e omgången, men nu när vi nått hit känns det jättebra. Gruppen är harmonisk och jag ser inga direkta orosmoln, säger Johansson.

TT: Är ni redo för SHL?

- Vi håller på att bygga organisationen och spelmetodiken. I grund och botten så tar det längre tid, men skulle vi ta steget upp kommer vi att se till att vara redo, säger Leksands general manager.

Matchserien inleds på torsdagen. Leksand och Moras kamp kring strecken de senaste åren har utvecklat en enorm rivalitet och kvalet är utan tvekan årets idrottshändelse i Dalarna.

- Dalarna har haft ynnesten att ha två elithockeylag väldigt länge, och det har haussat upp en stämning. Det är så otroligt mycket känslor som blossar upp. Det är på liv och död, säger Elin Bergvik Eriksson, hockeyredaktör för Mora IK på Dalarnas Tidning och fortsätter:

- Det går att se hur känslorna bubblar på läktarna och det skickas mycket pikar via olika tifon. Redan innan Leksands match mot AIK var slut, så hade fansen börjat sjunga ramsor om att skicka Mora ur SHL.

"Blir krig på isen"

Mora som inleder på hemmais, har inte spelat match sedan grundserien i SHL avslutades för två veckor sedan. Leksand däremot, har sju matcher på 13 dagar i bagaget.

- Senaste matchen mot AIK är den bästa vi gjort på hela säsongen. Rivaliteten finns mellan klubbarna och det kommer att bli krig på isen. Men vi kommer med gott självförtroende och trivs i spelet. Det blir ett test att se var vi befinner oss, säger Johansson.

TT: Vad har ni för krav på er?

- Det är inga krav och inga måsten. Mora är självklar favorit. Vi ska gå ut och ha jäkligt kul. De här matcherna, att ställas inför den här situationen i ett daladerby. Det är bara att suga in och gå ut och njuta, säger han.