Måljubel i Barcelona i 4–2-segern mot Leicester i turneringen Champions Cup på Friends Arena i Solna.

Leicester lär av försäsongsturnén

I höst väntar en ny verklighet för Leicester. På Friends Arena, i träningsmatchen mot Barcelona, fick den engelska ligamästaren en försmak av vad som komma skall.

|

På onsdagen nådde den kringresande jippoturneringen Champions Cup Sverige.

Friends Arenas läktare var välfyllda. För många var det första, och kanske livets enda, chans att få en skymt av de stora idolerna som vanligtvis bara går att se på tv.

För Barcelona är det inget ovanligt att resa runt i världen och visa upp sig under försäsongen. Den spanska mästarklubben har gjort för vana att besöka jordens alla hörn – kanske lika mycket i kommersiellt syfte som i faktiska förberedelser inför ligastarten, och kom till nationalarenan med storstjärnorna Lionel Messi och Luis Suárez i startelvan.

För Leicesters del är situationen däremot relativt ny.

Den färska Premier League-vinnaren brukar vanligtvis inte dra runt på penningstinna träningsturnéer, men med tanke på förra säsongens stora succé har klubben iklätt sig en ny kostym och vill numera inte vara sämre än Europas övriga fotbollsgiganter. I höst väntar spel i Champions League för första gången, och träningsmatcher som den mot Barcelona är därför viktiga, menar målvakten Kasper Schmeichel.

- Det är hög nivå, men det är lärorikt, sade han.

- Vi måste vara kliniska och spela lika bra som förra säsongen när vi är i Champions League. Lyckas vi med det kommer det gå bra.

Barca numret större

Inför matchen sade Leicesters tränare Claudio Ranieri att han räknade med att Barcelona skulle vara spelförande.

Och så blev det.

Framförallt i den första halvleken, där Barcelona hade bollen mest hela tiden. Även om tempot långa stunder var lågt, syntes det tydligt att det skiljer en klass mellan lagen.

Efter 45 minuters spel ledde Barcelona med 3–0, unge anfallaren Munir El Haddadi imponerade och svarade för två av målen.

I andra halvlek, då en uppsjö byten genomfördes, spelade Leicester upp sig. Nyförvärvet Ahmed Musa reducerade två gånger om, och visade att han kommer bli en obehaglig överraskning för flera Premier League-försvar i höst.

- Han ger oss nya möjligheter, det är få som är så snabba som han är, sade Schmeichel.

Med fem minuter kvar stängde sedan Barcelonas Rafa Mujica butiken med sitt 4–2-mål.

- Efter matchen mot PSG (förlust med 0–4) var jag inte nöjd. Men nu är jag glad, för vi gjorde en bra insats och spelade vår fotboll, sade Ranieri.

- Det är bra förberedelser att spela mot bra lag.

Messi assisterade

Messi, då?

Den nyblonderade världsstjärnan möttes av öronbedövande jubel varje gång han var i närheten av bollen, men såg i ärlighetens namn ut att ha en bit kvar till storformen. Trots det passade han fram till två av Barcelonas mål.

- Överlag är jag nöjd med laget, summerade Barcelonas tränare Luis Enrique.