Alexander Legkov. Arkivbild.
Alexander Legkov. Arkivbild.

Legkov stängs av på livstid: "Chockerande"

Ryska skidåkarna Alexander Legkov, OS-guldmedaljör i Sotji, och Jevgenij Belov stängs av på livstid från OS för dopning i Sotji 2014. Ryssland kallar domen en "skandal" och ska överklaga. – Vad ska jag säga? Det är chockerande att höra, säger den svenska skidförbundskaptenen Rikard Grip.

ANNONS
|

Legkov och Belov straffas för att ha brutit mot paragraf2 i Internationella olympiska kommitténs etiska regelverk. Där står bland annat att alla idrottare "måste avstå från varje handling som innefattar bedrägeri eller korruption".

I IOK:s utredning om statsdopning i Ryssland anklagas nationen för att ha manipulerat dopningsprov.

– Vad ska jag säga? Det är chockerande att höra, men någonstans bör det finnas grunder i att någon har fattat det beslutet. Det är ju oerhört tråkigt och det påverkar vår idrott så klart, säger den svenska skidförbundskaptenen Rikard Grip.

Sundby får medaljer?

Legkov, som vann guld på femmilen i Sotji före landsmännen Maxim Vylegzjanin och Ilja Tjernousov och som även var med i det ryska stafettlag som tog silver, kommer att bli av med sina medaljer. Norrmannen Martin Johnsrud Sundby kom fyra på femmilen, medan Anders Södergren blev bäste svensk på sjunde plats. Norge kom också fyra i stafetten.

ANNONS

Belov tog ingen medalj i Sotji.

Den avstängda duon har, tillsammans med andra ryska utövare, varit tillfälligt avstängda av Internationella skidförbundet (Fis) sedan december 2016 i väntan på utredning.

Rikard Grip kommer trots avslöjandena alltid att komma ihåg Sotji-spelen med glädje, då Sverige gjorde succé i längdspåren med elva medaljer.

– Men det är klart, allting runt omkring det med systematiken som har funnits kring det här, det gör att det är väldigt skrämmande.

Ryssland: "Skandal"

Även om det frustrerar honom att så ofta behöva prata om dopning i stället för prestationer, tror han att det som nu uppdagas kan leda till något gott.

– Jag upplever att för varje gång, oavsett idrott, som man är med och fångar upp sådana som inte håller sig till Wada-koden, så blir idrotten förhoppningsvis bättre och bättre, säger Rikard Grip.

De livstidsdömda skidåkarna kallar via en advokat beslutet för en "skandal" och meddelar att domen ska överklagas till Idrottens skiljedomstol Cas.

Ryska skidförbundets ordförande Jelena Välbe säger att "alla är chockade" och landets idrottsminister Vitalij Mutko fördömer domen.

– De har tävlat i den här sporten i många år och har en lång lista med meriter, men inget positivt dopningstest, och de är hjälplösa mot indirekta bevis, säger Mutko till ryska nyhetsbyrån TASS.

ANNONS

Kan tävla i Gällivare

Men Legkov och Belov kommer ändå av allt att döma att kunna delta i längdskidpremiären i Gällivare om drygt två veckor. Stefan Nieminen, pressansvarig hos arrangören Sportevent, konstaterar att de är fria att tävla i världscupen, "i alla fall som läget är just nu".

– Sedan är det upp till Internationella skidförbundet att fatta beslut. Det är ju en Fis-tävling vi arrangerar i Gällivare och där har vi att förhålla oss till de beslut som Fis fattar. Så det är inget arrangörsbeslut. I princip kan man säga att ingen arrangör får hindra någon att delta i en tävling, så länge vederbörande har sin Fis-licens, så att säga, säger Nieminen.

Fis generalsekreterare Sarah Lewis avböjer att kommentera ärendet i ett sms till SVT Sport.

IOK, som gör nya tester på samtliga ryska dopningsprov som finns tillgängliga från Sotji, meddelar att fler beslut är att vänta de kommande dagarna. Förhör med dopningsmisstänkta utövare pågår men beräknas vara klara i slutet av november. Julia Ivanova, Jevgenia Sjapovalova, Alexej Peukhov, Maxim Vylegzhanin har – precis som Legkov och Belov – varit avstängda i väntan på utredning.

IOK:s exekutiva kommitté har möte den 5–7 december och kommer då att meddela om Ryssland stängs av från OS i Sydkorea.

ANNONS

Fakta: McLaren-rapporten

I augusti 2015 får Richard McLaren i uppdrag att utreda dopningsanklagelser i friidrott mot framför allt Ryssland.

I november 2015 presenterar McLaren de första uppgifterna från utredningen och Internationella antidopningsbyrån Wada stänger av det ryska dopningslaboratoriet och den ryska antidopningsorganisationen Rusada. Internationella friidrottsförbundet IAAF stänger av ryska friidrottare från internationella tävlingar.

I januari 2016 presenteras ytterligare uppgifter från den första delen av rapporten. I juli läggs den första delen av rapporten fram, i vilken det står att den ryska dopningen har beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen i samarbete med den ryska säkerhetstjänsten. Omfattande rysk dopning ska ha pågått inför och under sommar-OS 2012, friidrotts-VM 2013, vinter-OS 2014 och sim-VM 2015. Internationella olympiska kommittén låter varje idrott besluta om ryskt deltagande i OS i Rio, 271 får vara med, 118 stoppas.

Den 9 december 2016 släpper McLaren den andra och sista delen av sin rapport som visar att mer än 1000 ryska idrottare varit inblandade i eller dragit nytta av manipulerade dopningsprover. Av dem ska 95 aktiva vara vinteridrottare. Bland dem ska finnas tolv medaljörer från Sotji-OS.

Den 23 december startar Internationella olympiska kommittén en utredning av 28 ryska OS-deltagare i Sotji 2014, vars dopningsprover uppges vara manipulerade.

Den 22 juni 2017 säger IOK-ordföranden Thomas Bach att organisationens två utredningar av rysk dopning – dels om den statsstödda dopningen, dels om enskilda idrottare – ska vara klara senast i oktober.

Den 14 september bekräftar Wadas generalsekreterare medieuppgifter om att 95 av de 96 dopningsfall som hittills utretts efter McLarens rapporter släpptes 2015 och förra året.

Den 14 september kräver Svensk antidoping tillsammans med 16 andra nationella antidopningsorganisationer att Ryssland stängs ute från OS i Pyeongchang eftersom landet vägrat att förse Wada med underlag under utredningen av dopningshärvan i OS i Sotji 2014.

I slutet av oktober 2017 inleder IOK-medlemmen Denis Oswald förhör med de 28 ryska idrottare vars dopningsprov i Sotji uppges vara manipulerade. Förhören är planerade att pågå åtminstone under hela nästkommande månad.

Rysslands president Vladimir Putin har hela tiden förnekat att landet någonsin haft ett statsstött dopningssystem.

ANNONS