Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Legendariske travhästen Järvsöfaks död

En av svensk travsports största hästar har somnat in.
Järvsöfaks avlivades klockan 09.40 på måndagsmorgonen.
– Det blev ohållbart att vänta, säger tränaren Jan-Olov Persson till Travronden.

21 miljoner intravade kronor. 42 vunna lopp i rad. Ett namn även de som inte är trav-intresserade känner igen. På måndagen tog eran Järvsöfaks slut.

Kallblodsstjärnan Järvsöfaks blev 26 år gammal. Travronden pratade med tränaren Jan-Olov Persson, som var med när hästen avlivades.

– Jag och familjen plus Faksens veterinär Mats Olov Nord var på plats. Hästen fick en spruta, så det hela gick precis på det sätt som man vill vid sådana här situationer, säger han till sajten.

Orsaken är att Järvsöfaks tappat i vikt och haft problem med tänderna.

– När vi skulle lasta honom i morse gick det inte på första hästbussen, utan vi fick byta till en annan. Så det visade väl också att tiden helt enkelt var inne. Nu ska hästen kremeras och därefter blir det så småningom urnnedsättning vid den nya minneslunden alldeles i anslutning till Faksens hage. Den håller på att färdigställas just ju, säger Jan-Olov Persson till sajten.

2010 mötte Charlotte Kalla  Järvsöfaks i ett uppmärksammat lopp.
2010 mötte Charlotte Kalla Järvsöfaks i ett uppmärksammat lopp. Bild: ROBIN NORDLUND

Profilens sorg efter Järvsöfaks

Järvsöfaks vann under sin karriär allt som går att vinna. En av höjdpunkterna i karriären var världsrekordet för kallblod som hästen satte den 12 juli 2005, då han travade på tiden 1.17,9. Ingen häst har kommit i nära den tiden sedan dess.

– Han betydde oerhört mycket för mig personligen. Han gav mig så mycket glädje och framgång. Han var grundbulten i min verksamhet i 20 år och var vi än reste i Sverige, Norge och Finland så blev vi väl mottagna. Inte bara på travbanorna utan även på andra platser kunde man märka hur populär han var säger Järvsöfaks uppfödare och tränare Jan-Olov Persson till Travsport.

– Den svenska travsporten har mycket att tacka Järvsöfaks för och med honom går en epok i graven. Järvsöfaks betydelse för travets popularitet i vårt land går inte att överskatta och hans namn och gärning är för evigt inskriven i vår sports mest gyllene sidor, säger Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola till samma sajt.

Per Skoglund hyllar Järvsöfaks som en av svensk travsports största hästar.
Per Skoglund hyllar Järvsöfaks som en av svensk travsports största hästar. Bild: SEBASTIAN LINDBERG

Travprofilen och TV4:s programledare Per Skoglund sörjer bortgången av Järvsöfaks.

– Han är ju travets hedersambassadör. Det går inte riktigt att förstå hur mycket han har hjälpt till för svensk travsport och intresset för hästar i Sverige. Går du ut på stan och frågar folk om de vet vem Järvsöfaks är får du ganska många positiva svar. Han var så mycket mer än en travhäst, säger Per Skoglund.

Skoglund jämför Järvsöfaks med friidrottarna Bob Beamon och Usain Bolt.

– Han flyttade gränser för vad som var möjligt. Jag var med när han slog världsrekord på Gävletravet och det var... helt ofattbart, säger Per Skoglund.

Per Skoglund jämför Järvsöfaks arv med två andra svenska stjärnor, Ego Boy och Legolas.

– Ego Boy tog travet in i folkhemmet när han vann Elitloppet 1973. Och Legolas var populär på ett helt annat sätt. I modern tid har Järvsöfaks varit ett namn alla har känt igen. På många sätt är han den störste.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.