Legendarisk sportfotograf har avlidit

Fotografen Jan Düsing har gått bort i sviterna av covid-19, rapporterar Expressen, där Düsing arbetade i 42 år tills han gick i pension år 2011.

ANNONS
|

Mest känd blev Jan Düsing för sina sportfotografier och över åren täckte han 25 hockey-VM, flera alpina VM, ett tiotal OS, skid-VM och sim-EM. Han var, enligt Expressen, den ende fotografen som fick en stillbild av pucken som avgjorde VM-finalen i ishockey 2003.

Känd blev också hans bild av östtysken som faller över sista hindret i 3000-metersloppet i Montreal 1976, vilket underlättade för Anders Gärderud att springa hem Sveriges första olympiska friidrottsguld på 28 år.

Hans kollegor minns honom som hjälpsam, varm och professionell.

– Han hade förmågan att ta sig fram överallt. Han var lätt att tycka om för både idrottsfolk, politiker och artister, säger hans tidigare chef Per Kagrell till Expressen.

ANNONS

Jan Düsing blev 75 år. Han lämnar efter sig hustru och två gemensamma barn.

Fotograf Jan Düsing försöker få ordning i den svenska truppen vid VM i ishockey 2001.
Fotograf Jan Düsing försöker få ordning i den svenska truppen vid VM i ishockey 2001. Bild: Claudio Bresciani/TT
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS