Legendarerna invalda i Göteborgs Hall of Fame

Göteborgsidrottens Hall of Fame välkomnar nio nya medlemmar.
Och det är inte vilka som helst.
Bland annat tillhör nu Emma Green, Håkan Mild och Johanna Ahlm det celebra sällskap som är Göteborgs största idrottare genom tiderna.

ANNONS
|

Green fick reda på nyheterna över telefon bara ett par timmar innan hon pratar med GP.

– Det känns jättekul! Men jag måste vara ärlig och säga att jag inte har koll på exakt vad det innebär än. Jag får läsa på lite, säger hon, och skrattar.

– Det är klart att det är en ära, tillägger hon.

Hon är en av flera storstjärnor som valts in av jurymedlemmarna.

– Det känns jättehäftigt att bli invald tillsammans med det här gänget. Det är stora idrottare allihopa, säger hon.

Varför tror du att du väljs in?

– Det är väl antagligen för det jag presterat i mitt tidigare liv, som Green väljer att benämna sin karriär som avslutades för fem år sedan.

ANNONS

Vad är du mest stolt över?

– Det är svårt att säga. Jag skulle nog säga helheten. Hela min karriär. Att ta sig igenom motgångar och att orka traggla sig igenom dessa. Så här efteråt kan jag se det ur ett annat perspektiv, och ta in alla erfarenheter jag fått under karriären. Det gör man inte när det är vardag, då fokuserar man bara på nästa tävling och på resultaten, säger hon.

Alla nya medlemmar finner du nedan.

Bild: JOEL MARKLUND

Emma Green, höjdhopp

Green från Bergsjön nådde flera internationella framgångar. Den kanske främsta på VM 2005, när hon kammade hem bronset. Green har också EM-silver och EM-brons på meritlistan. Hon avslutade karriären 2017, och ser sedan dess bland annat synts i Mästarnas Mästare.
Bild: JESPER ZERMAN

Johanna Ahlm, handboll

Ahlm från Härlanda gjorde totalt 142 landskamper. Den största framgången med Blågult kom 2014, när Sverige vann EM-brons. Klubblagskarriärens höjdpunkt var 2010 års Champions League-seger med Viborg, men i Sverige är det bara Sävehof som gäller. Med kubben vann hon fem SM-guld, innan hon lade av för att bli tv-expert.
Bild: BILDBYRÅN

Per Carlén, handboll

Carlén satte avtryck i Göteborg. Han har spelat för både HP Warta och IK Heim, där han med den sistnämnda klubben vann SM-guld 1983. Carlén var en del av ”Bengan Boys”, och vann både VM- och EM-guld med detta gäng. Dessutom tre OS-silver.
Bild: RICKARD NILSSON

Sophie Gustafsson, golf

Gustafsson är född i Varberg, men bosatt på Särö. 2015 avslutade hon en lång och framgångsrik golfkarriär, som bland annat innehöll fyra segrar på LPGA-touren och 14 på Europatouren. År 2000 spelade hon också hem Ladies World Cup med Carin Koch.
Bild: NILS JAKOBSSON

Niklas Jihde, innebandy

Väl ihågkommen från sin tid i Pixbo. Där vann han två SM-guld när innebandyn var som hetast. Jihde har dessutom vunnit fem VM-guld, två ytterligare SM-guld och tre Europacupguld. Addera att han är den främste poänggöraren i herrlandslagets historia. Nu programledare i Viaplay.
Bild: OSCAR MAGNUSSON

Håkan Mild, fotboll

Mild var med och vann VM-brons 1994. Mittfältaren från Trollhättan gjorde totalt 74 landskamper, innan han lade av 2005. Klubblagskarriären innehåller proffsspel i bland annat Real Sociedad, men kanske framförallt fem SM-guld med Blåvitt. Sedan 2021 klubbdirektör i samma förening.
Bild: PER FRISKE

Per Crona, friidrott

Eldsjäl i Örgryte IS, och personen bakom världsungdomsspelen. Världens största arenatävling. Dessutom är han tidigare landslagsman i tresteg.
Bild: MATHIAS BERGELD

Mats Grauers, handboll och ishockey

Grauers gjorde Sävehof till en dynasti, och bytte sedan handboll mot ishockey. 2011 blev han ordförande i Frölunda, en post han sitter kvar på. Med föreningen har han vänt en tung ekonomisk sits till två SM-guld och fyra CHL-titlar.
Bild: MATHIAS BERGELD

Kenneth Johansson, handboll

Ordförande i Önnereds HK i 18 år, och därutöver har Johansson suttit i såväl Göteborgs Handbollsförbund som Svenska handbollsförbundets styrelse. Han ansvarade för både herr-VM 1993 och dam-EM 2006.
ANNONS