Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Ledarprofil gick bort – sorgen har präglat Ekholms säsong

Bordtennissverige drabbades av sorg i februari när ledarprofilen Anders Johansson gick bort. Landslagsstjärnan Matilda Ekholm förlorade både en tränare och vän.

Efter åtta år utomlands i Österrike och Spanien ville Matilda Ekholm, 34, återigen ha Sverige som bas. I skånska Eslöv skulle pingisstjärnan även få möjlighet att få jobba närmare med sin mångårige tränare Anders Johansson, men i slutet av februari gick han bort efter en tids kamp mot sjukdom.

- Det var väldigt tungt. Under i princip hela mars var det olika grejer som gjorde att jag inte kunde träna. Jag blev sjuk direkt i två veckor. Sedan fick jag ont i ryggen. Det är jag ganska säker på att det hade med sorg att göra, säger Matilda Ekholm.

"Daglig kontakt"

Johansson var en framgångsrik tränare och ledare i både Sverige och Tyskland. Åren 2011–2016 var han sportchef för Svenska bordtennisförbundet. Samarbetet med Ekholm inleddes 2012.

- Vi hade ju i princip daglig kontakt de sista åren. Det var egentligen efter att jag började jobba med Anders som jag tog klivet till den nivå jag är på nu. Han har definitivt varit en stor orsak till att det gått så bra för mig de senaste åren. Det har blivit en rejäl omställning såklart, säger 34-åringen.

En flytt hem till Sverige blev det ändå. För bara ett par veckor sedan fick hon nycklarna till lägenheten i Eslöv. I höst ska hon enbart spela i Champions League med sin spanska klubb UCAM Cartagena. Ligaspel blir det i stället i en nystartad asiatisk proffsliga i Singapore. Seriepingis i Sverige är ännu inte aktuellt.

- Jag är öppen för förslag inför kommande år, absolut. Svenska ligan blir stadigt bättre, så det blir mer och mer intressant. För några år sedan var det inte att tänka på att spela i den svenska ligan, för den var alldeles för dålig.

OS en besvikelse

Efter två raka nej från Sveriges Olympiska kommitté (2008, 2012) fick Ekholm i fjol göra sitt första OS, men hon blev i Rio de Janeiro utslagen i den andra omgången.

- Det var en besvikelse, men jag satsar ju så klart på att spela nästa OS i Tokyo (2020), säger den svenska singelettan.

VM i Düsseldorf börjar den 29 maj. Där är Ekholm förstaseedad i dubbel tillsammans med ungerskan Georgina Pota.

- Det är en lite speciell situation. Vi är ju inte bäst i världen, men vi är absolut ett av de bättre paren i världen. Vi har spelat ihop sedan augusti i fjol och gjort bra resultat i princip hela tiden. Sedan har de bästa kinesiskorna inte tävlat så mycket på de här tävlingarna, så de har inte samlat så mycket poäng, säger hon.

Seedad 18 i singel

I mixed är Ekholm, i par med Mattias Karlsson, tredjeseedad. Paret tog EM-silver i höstas. I singelturneringen är Ekholm seedad som nummer 18.

- Klarar jag som förra gången i VM att nå topp 16 är jag väldigt nöjd. Spelar jag på mitt absoluta max är det absolut möjligt att gå ännu längre, säger Matilda Ekholm.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.