<strong>Besvikna.</strong> Peter Björs, Stefan Björklund och Henrik Ytterström är missnöjda med Gothia cups organisation. – 40 års erfarenhet borde ge mer, tycker Henrik Ytterström.
Besvikna. Peter Björs, Stefan Björklund och Henrik Ytterström är missnöjda med Gothia cups organisation. – 40 års erfarenhet borde ge mer, tycker Henrik Ytterström.

Ledare rasar mot Gothia cup-boende

Toaletter som slutar fungera, utebliven mat och överfulla korridorer och bussar. - Vi har sparat pengar till det här i fyra år, säger tränaren i IF Selånger, Henrik Ytterström

ANNONS
|

– Vi skulle ha sovit i samma rum allihop, men två av tränarna har fått lägga sig i gången intill klassrummet. Brandmännen var här i går och klagade, vi blockerar en utrymningsväg, säger Henrik Ytterström.

I söndags anlände han, tränarkollegorna Peter Björs och Stefan Björklund och deras 17 spelare till Göteborg och boendet på Taubeskolan. Ett tjugotal lag från bland annat Sverige, USA och Frankrike är inkvarterade på skolan, som ligger i Västra Eriksberg. Under onsdagen fick GP tips om att organisationen på skolan inte fungerade.

– Barnen har inte fått frukost och spelat på tom mage. Klassrummen som lagen sover i rymmer knappt 15 personer men alla är fler än så, berättade tipsaren.

ANNONS

Vid Taubeskolan vittnar flera tränare om problem med organisationen. Brandlarmet tjöt under förmiddagen, och tidigare i veckan slutade vattnet att fungera. Toalettbesök och vätsketillförsel fick vänta tills problemet var åtgärdat. Flera måltider har blivit försenade, vilket har gjort att lag tvingats köpa mat. Selånger FK har hunnit äta innan sina matcher, men inte fått den allergikost de beställt.

– När det serverades kyckling och pasta fick spelaren rådet att bara äta kyckling. Till frukosten har vi själva köpt glutenfritt bröd, säger Henrik Ytterström.

Tränarna är besvikna på funktionärernas bristande engagemang, och förvånade över att den stora organisationen Gothia Cup inte håller den standard de hade förväntat sig. De betonar att de är vana vid enkla förhållanden, men fått jobba länge för att kunna åka på cupen.

– Gothia är en cup många spelare åker på en gång i livet, säger Stefan Björklund.

Boende i skolsal, frukost, lunch och middag samt deltagaravgift kostar 2470 kronor per spelare. För Selånger FK som rest från Sundsvall kostar cupen omkring 85 000 kronor. Pengar laget har jobbat ihop tillsammans.

– Vi har sålt ost, saffran, olivolja. Organiserat cuper och letat sponsorer, berättar Peter Björs.

En annan tränare vars lag bor på skolan uttrycker samma frustration.

ANNONS

– Det känns som om de bara vill pressa pengar ur oss, säger tränaren.

För Selånger FK väntar en ledig kväll, och match dagen därpå. De tycker att spelarna i laget har hanterat situationen på bästa möjliga sätt.

– Tjejerna är positiva. De har ännu mindre krav än oss, så vi försöker att inte göra någon affär av det här för dem. Vi vill inte att det ska påverka deras upplevelse.

Malin Jonson, kommunikations- och pr-ansvarig för Gothia Cup, säger att hon beklagar att det uppstått problem.

– Under måndagen och tisdagen hade vi vissa förseningar i matleveranserna. Det gjorde att vissa lag inte hann vänta eftersom de var tvungna att åka spela sina matcher. De lag som behövt köpa egen mat har vi uppmanat att skicka in kvitton så att vi kan ersätta dem, säger hon.

Hon tillägger att den biten fungerat bättre senare under veckan.

– Vi har 40 000 deltagare som ska äta, vilket innebär en stor logistikapparat. Det ursäkter så klart inte att de inte de problem som uppstått och vi gör vårt bästa för att hjälpa till.

Att alla inte fått plats i de klassrum de skulle sova i beror enligt Malin Jonson på att de haft med sig för stora madrasser.

ANNONS

– Tidigare år har vi informerat skriftligt om vilka mått som gäller. I år har vi hänvisat till bilder som visar hur stora madrasserna får vara. Om vi inte varit tillräckligt tydliga får vi ta på oss det, säger hon.

Tränarna berättar att vattnet slutade fungera och att toaletterna inte kunnat användas. Känner du till det?

– Vi hade problem som gjorde att vi tvingades stänga av vattnet under cirka två timmar. Sedan dess har det fungerat.

De tränare vi pratat med tycker inte att funktionärerna hjälpt till att lösa de problem som uppstått.

– Vi har också varit besvikna på bristande engagemang från två skolvärdar som var funktionärer på den här skolan. Från och med onsdagen har de inte fått fortsätta sitt uppdrag. Vi har förstärkt med andra i stället och har god förhoppning att det ska fungera bättre. Vi har nästan 2 500 fantastiska funktionärer, säger Malin Jonsson.

En tränare säger att det känns som att ni bara vill pressa pengar ur dem.

– Det är beklagligt om de fått ett dåligt bemötande men jagvågar påstå att det är ett undantag.I fjol hade vi över 99 procent nöjda deltagare. Den kvaliteten i servicen är högsta prioritet för oss. Det är den som gör att vi kan fortsätta vara världens största ungdomsturnering, säger Malin Jonsson.

ANNONS
ANNONS