Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Stavhopparen Armand Duplantis åt, traditionsenligt, jordgubbar på pressträffen dagen före friidrottsgalan i Oslo. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Stavhopparen Armand Duplantis åt, traditionsenligt, jordgubbar på pressträffen dagen före friidrottsgalan i Oslo. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Lavillenies kupp mot "Mondo" i Oslo

En rejäl överraskning väntade Armand Duplantis i Oslo.
I den norska huvudstaden fick 20-åringen veta att hans konkurrent Renaud Lavillenie redan har genomfört morgondagens stavhoppstävling.
– Det kommer bli väldigt märkligt, säger en förvånad "Mondo".

Årets friidrottstävling på Bislett stadion i Oslo, som i år går under namnet Impossible Games, blir av det uddare slaget.

På grund av coronakrisen kommer ingen publik att närvara, och på löparbanorna kommer flera av deltagarna att ställa upp på distanser som de normalt inte springer på. Dessutom kommer världens främsta skidåkare på damsidan, Therese Johaug, som ensam deltagare ställa upp på 10 000 meter i hopp om att kvala in till VM.

Men det stannar inte där.

"Konstig känsla"

Dagen före torsdagens gala fick den svensk-amerikanske världsrekordhållaren i stavhopp, Armand Duplantis, veta att hans på förhand svåraste motståndare, Renaud Lavillenie, redan genomfört tävlingen hemma på sin bakgård i Frankrike.

Detta avslöjades på onsdagens pressträff i Oslo.

– Det är inget man är van vid. Man kände inte pressen på samma sätt eftersom man inte hade sett om någon annan klarat en höjd eller inte. Det var en konstig känsla, sade Lavillenie på länk från sitt hem.

Hur det gick behöll han dock för sig själv för att bevara spänningen till morgondagens tävling, där fransmannens hopp kommer visas i repris, parallellt med de andra hopparnas försök i Norge.

Stavhopp först

Armand Duplantis, på plats i Oslo, tog emot beskedet med förvåning från pressträffens scen.

– Jättekonstigt... jag visste inte om att han hade tävlat. Det kommer bli konstigt, sade han överraskat.

– Men det är ganska coolt att hans resultat är okänt.

Till TT säger "Mondo" efteråt att han har förståelse för varför arrangörerna har lagt upp stavhoppet som man gjort, detta då det sannolikt skulle bli omständligt att låta en hoppare i startfältet tävla på en annan plats i direktsändning.

– Jag visste att han skulle tävla hemifrån men inte att han skulle göra det vid en annan tidpunkt. Men jag antar att det är logiskt.

– Jag blev lite förvånad. Det kommer bli väldigt märkligt, men det kommer också bli kul.

Blir det något av en plojtävling eller tar du det här lika seriöst som vanligt?

– Jag tar det alltid seriöst.

Stavhoppet inleder galan på Bislett stadion som börjar klockan 19.25 på torsdagen.

I stället för en Diamond League-tävling med världens bästa friidrottare, anordnas en uppvisningstävling med i huvudsak norska och svenska deltagare. Ingen publik får vara på plats på Bislett.

Det kommer dock att finnas prispengar att tävla om. Internationella friidrottsförbundet går in med 50 000 dollar, motsvarande 460 000 kronor, i prispengar.

De flesta löpgrenarna avgörs på udda distanser. Den norske världsmästaren på 400 meter häck, Karsten Warholm, ska i ensamt majestät försöka sätta världsrekord på 300 meter häck.

De tre bröderna Ingebrigtsen ska möta ett kenyanskt gäng med bland andra världsmästaren på 1 500 meter, Tomothy Cheruiyot, på 2 000 meter. Kenyanerna ska springa i Nairobi samtidigt som Ingebrigtsenbröderna springer på Bislett.

Skidstjärnan Therese Johaug försöka kvala in till VM på 10 000 meter i ett ensamlopp.

Svenskar: Armand Duplantis i stavhopp, Daniel Ståhl och Simon Pettersson i diskus, Wictor Petersson i kula.