Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/5

Lasch tar sikte på sitt tredje raka guld

Publikfavoriten Ryan Lasch är tillbaka i Frölunda och har ett tydligt mål: att ta sitt tredje raka ligaguld. – Det börjar bli ett beroende, säger han.

Ryan Laschs senaste match i Frölunda-tröjan var den femte SM-finalmatchen mot Skellefteå den 24 april 2016.

Den spelskicklige amerikanen blev populär bland hemmasupportrarna i Scandinavium och lyftes fram som en av de främst bidragande guldhjältarna med sina 51 poäng (15 mål och 36 assist) på lika många matcher under guldåret.

Efter en framgångsrik säsong i schweiziska Bern har poängkungen återvänt till Göteborg och Frölunda.
– Det är fantastiskt att vara tillbaka och det ska bli underbart att spela inför alla fantastiska supportrar igen, säger 30-åringen.

Många av ansiktena i omklädningsrummet är utbytta mot nya lagkamrater.
– Jag tror att det bara är fyra spelare kvar sedan jag lämnade. Det är en helt annan grupp av grabbar så det är uppenbarligen ett annorlunda lag jämfört med guldlaget. Men vad gäller atmosfären och träningarna har ingenting förändrats. Vi alla vet vad det är vi spelar om här.

Varför återvände du?
– Det är många faktorer som spelade in, men den grundläggande är att det är här jag är gladast. Jag gillar att vara i Frölunda och bo i Göteborg. Jag satte mig ned och funderade och kände att det är här jag vill vara. Det är därför jag skrev på för tre år. Jag vill vara här så länge och spela för den här organisationen.

I Bern vann han en ny ligatitel och öste in poäng för de schweiziska mästarna (38 poäng på 46 matcher).
– Det var fantastiskt. Om man vinner säsongens sista match så vet man att man har gjort rätt. Vi vann mästerskapet och det går inte att överträffa.

Vad hans ambition är med den nya sejouren i Frölunda råder det ingen tvekan om.
– Att vinna. Nu när jag har vunnit ett par titlar i rad börjar det bli ett beroende. Det är det enda jag vill göra för det är en så skön känsla.

Förutom sin roll som offensiv poängspelare och playmaker återvänder han som en ledarfigur i laget.
– En del av min roll är att vara en ledare också, jag är en av de äldre i laget och vet vad som krävs här. För mig är det viktigt att kliva in i den rollen.

TIdigare i veckan berättade lagkaptenen Joel Lundqvist för GP att Ryan Lasch har fått platsen intill honom i omklädningsrummet.
– Det är kul att ha honom tillbaka, det är en bra kille och det är skönt att han är här. Han sitter bredvid mig i omklädningsrummet så jag kan vänja in honom igen, sa Lundqvist med ett skratt.

Ryan Lasch ser fram emot att spela med sin parhäst igen. Duons samspel under guldsäsongen var ett giftigt vapen för Frölunda.
– Vi har samma spelidé, dels i fem-mot-fem-spelet men främst i powerplay så jobbar vi väldigt bra tillsammans och hittar rätt lösningar.

Du har fått platsen intill honom i omklädningsrummet?
– Jag hörde att Joel frågade om jag kunde få sitta bredvid honom. Det var inte tvärtom, jag försökte komma iväg från honom, skämtar han, innan han blir seriös.
– Nej, jag vet inte hur det hände, det bara blev så. Det är inget jag frågade om och det spelar ingen roll för mig var jag sitter, så länge jag kan se tavlan.

Hur har semestern varit?
– Jag hade en bra sommar i Kalifornien där jag tränade mycket. Jag laddade batterierna där och gjorde mig redo för försäsongen här.

Han minns känslan av att vinna SM-guld med Frölunda i för drygt ett år sedan.
– Den går såklart inte att glömma. Det var en magisk känsla och förhoppningsvis kan vi som var med om det förmedla den vinnande atmosfären och ta tillbaka pokalen hit. Jag tror att det är viktigt med några äldre spelare som har vunnit tidigare.

Hur är det att ha Roger Rönnberg som tränare igen?
– Det är grymt, Roger är en jättebra tränare. Den största grejen med Roger är att han kommunicerar väl med spelarna och han gör sitt bästa för att få ut hundra procent av sina grabbar. Det är jätteviktigt, särskilt för de yngre spelarna i laget. Även om du är 22 eller 30 så utvecklas du konstant under honom.

Enligt Rönnberg måste laget göra fler mål än i fjol. Är du lösningen?
– Jag tänker inte lägga den pressen på mig själv. Om man gör mål så gör man mål, ibland går den in och ibland inte. Att man skapar chanser är det viktigaste. Och jag är mer en "playmaker" så om jag kan få andra spelare att göra mål vore det nice. Självklart vill man göra mål för att vinna. Det finns vissa områden på isen som man har större chanser att göra mål från och en del av det är att vara närmare målet och slänga in puckar mot mål. Förhoppningsvis utvecklar det offensiven, säger Ryan Lasch.

Roger Rönnberg är glad över att ha tillbaka Ryan Lasch i laget.
– Det är fantastiskt, vi får in en kille som verkligen tycker om Frölunda och kommer tillbaka till oss. Det är en europeisk toppspelare som hade kunnat spela var som helst i Europa, men väljer att komma till Frölunda för att han gillar den här föreningen och vet att chanserna att vinna är stora här. Så vi får in en högmotiverad, skicklig spelare som gillar föreningen och är tänkt att bli en av ledarna i det här laget, säger Frölunda-tränaren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.