Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sebastian Larsson intervjuas av internationella medier inför lördagens VM-kvartsfinal mot England.

Larsson: "Lovar göra allt som står i vår makt"

Landslaget är en seger från spel om VM-medaljerna. Insikten finns där, men Sebastian Larsson vill inte låta tankarna färdas längre än till kvartsfinalen mot England. Men det är svårt att undvika.

Larsson var inte med i tisdags och baxade in landslaget bland världens just nu åtta bästa fotbollsnationer. Avstängd efter två gula kort satt han på läktaren på S:t Petersburg-stadion och följde åttondelsfinalen mot Schweiz.

En annorlunda upplevelse, minst sagt. Sällan har han varit så nervös – och efteråt varit så glad och genuint tacksam.

- När det var en kvart kvar är man nervös oavsett hur det ser ut på planen. Någonstans satt man och hoppades på att VM inte skulle ta slut på läktaren, men grabbarna gjorde ett strålande jobb. Det är man tacksam för.

Vrålade ut sin glädje

- Det var ren och skär glädje och mycket som släppte efter slutsignalen. Alla vet vad det betyder, inte bara för oss utan för alla, att ta sig till en kvartsfinal.

Larsson är inte speciellt flitig på sociala medier. Efter 1–0-segern lade han ut ett rörligt inslag på Instagram som fick stor spridning.

Att säga att han var smått galen av glädje är en någorlunda korrekt beskrivning.

TT: Ditt genombrott där?

- Haha, ja, kanske, men man ska inte förvänta sig några stordåd av mig på sociala medier, säger Larsson.

"Lite extra häftigt"

Nu väntar England – hans hemland sedan tonåren.

- Lite speciellt är det så klart, lite extra häftigt. Att få ta sig vidare till semifinal och på Englands bekostnad, det skulle smaka lite extra.

Mittfältaren har tillbringat hela sin seniorkarriär i England, via Arsenals akademi till Birmingham, Sunderland och senast Hull. Först efter VM debuterar han, 33 år gammal, i allsvenskan för AIK. Han har spelat mot så gott som alla i den elva förbundskaptenen Gareth Southgate ställer på benen i Samara på lördag eftermiddag.

Southgates "Three Lions" skiljer sig spelmässigt en hel del från tidigare engelska landslagsupplagor, men på en punkt tror han inte England förändrats.

- Nu förväntar de sig att minst ta sig förbi oss, men det är något de engelska spelarna får bära och inget problem för oss.

Frustrera England

Men det är ett England Sebastian Larsson har respekt för.

- Det är mer positiva tongångar än på länge och de vann en straffläggning. Något har uppenbarligen hänt. Det är ett väldigt bra lag, det har de ofta haft, men de verkar ha fått till det den här gången, säger Larsson.

- Men vi har varit duktiga på att frustrera våra motståndare och lyckas man med det går alla lag sönder lite grann och det måste vara vår målsättning den här gången också.

Hur gör man England frustrerat? Larsson har svaret.

- Genom att vara trogen vår spelidé, genom att krympa ytorna. Jag tyckte att jag såg det tydligt från sidan mot Schweiz, efter en viss tid såg man frustrationen, hur de började göra saker de inte gjort tidigare och som inte var deras styrka.

- Det är en härlig känsla att få motståndaren att göra saker den inte vill.

Inför kvartsfinalen har han haft kontakt med Jordan Pickford, målvaktshjälten från straffläggningen mot Colombia.

- Honom har jag spelat med i många år (i Sunderland) och känner väl. Det är inte bara en duktig målvakt utan också en fin kille. Det är väldigt kul att det gått bra för honom även om jag så klart hoppas att hans VM tar slut på lördag.