Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/6

Larsson laddar för rekord i Finnkampen: "Ska ge allt"

Hon har haft en lysande säsong så här långt – i Finnkampen vill Örgryte-löparen Maria Larsson runda av på bästa sätt. – Jag vill putsa mitt personliga rekord, och jag kommer ge allt, om jag så ska stupa över mållinjen, för att göra det.

Långdistans- och hinderlöparen Maria Larsson har haft ett lyckat 2017 med nytt personligt rekord, SM-guld och VM-deltagande som några av höjdpunkterna. Nu är Örgryte-löparen redo att fortsätta skörda nya framgångar när klassiska Finnkampen avgörs under helgen. 

– Finnkampen är helt klart årets roligaste tävling. Det är laget före jaget. Och som friidrottare är det väldigt roligt att äntligen få vara med i en teamsport. Finnkampen och lag-EM, då känner man verkligen att man representerar sitt land. Då springer man för landet inte för egna rekord till sin egen hylla, det gör det lite större. Så det ska bli jätteroligt, säger Larsson, som kommer ställa upp på båda sina distanser, 3000 meter hinder och 5000 meter. 

Efter en imponerande insats i Göteborgs GP-tävling i juli, där Larsson putsade sitt rekord på 3000 meter hinder med nästan tio sekunder, fick Öis-löparen chansen på VM i London. Där slutade hon 23:a och fick lämna mästerskapet redan efter kvalet. Men efter det har hon återvänt till vinnarspåret och för mindre än en vecka sedan blev det guld igen på SM.

– Jag är jättenöjd med mina insatser på sistone, med VM också. Jag kom 23:a där och var rankad betydligt sämre, så det var starkt och även SM och den senaste veckan har fungerat riktigt, riktigt bra.

"Blir en klassisk finnkampsduell" 

När hon kliver in i Finnkampen är det, som hon själv säger, lagets framgångar det allra viktigaste men det är tydligt att hungern efter ett nytt personbästa finns där. 

– Blir det två snabba lopp, så vet jag att jag har jättemycket mer i kroppen att ge, sedan är det sista tävlingen för året och man kan vila efter det här, så det är verkligen att man vill få ut de där sista sekunderna ur kroppen. Och det vet jag att jag kan. Sedan beror det lite på hur vi lägger upp taktiken med laget, men blir det ett snabbt lopp kommer jag hävda mig kanonbra. 

Och inte minst på 3000 meter hinder ger hon sig själv goda chanser att springa fort. Riktigt fort. 

– På hinderdistansen är det jag och en finska, som är jättebra kompis till mig, som inom sekunden har personliga rekord. Så det kommer nog bli en kamp mellan oss och då har vi sagt då är det lika bra att vi två kör på från start. 

Hon fortsätter: 

– Det blir förhoppningsvis en klassisk finnkampsduell. Jag vill putsa mitt personliga rekord, och jag kommer ge allt, om jag så ska stupa över mållinjen, för att göra det, haha. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.