Johanna Larsson i Båstad i somras. Arkivbild.
Johanna Larsson i Båstad i somras. Arkivbild. Bild: Jonas Lindstedt/TT

Larsson avslutar karriären: "Otroligt tacksam"

En av Sveriges bästa tennisspelare det senaste decenniet avslutar karriären. Dubbelspecialisten Johanna Larsson, som tagit 16 WTA-tourtitlar, meddelar att hon slutar, 31 år gammal. "Jag känner inte att jag har energin och viljan som krävs", säger hon i ett pressmeddelande.

ANNONS

Sommaren 2006 spelade Johanna Larsson för första gången i huvudrundan av en WTA-turnering. Då, som 17-årigt wildcard, tog hon sig till andra rundan i Nordic Light Open i Stockholm och skulle senare bli en av Sveriges mest framgångsrika tennisspelare.

Men under fredagen meddelade 31-åringen att hon avslutar sin professionella karriär.

2017 bra år

"Det har inte varit ett helt lätt beslut eftersom tennis har varit mitt liv fram tills nu. Tennisen har format mig till den jag är och jag är otroligt tacksam för den resa jag har fått göra", säger Johanna Larsson i ett pressmeddelande från Svenska tennisförbundet.

Bodenfödda Larsson var kanske som mest framgångsrik 2017, då framför allt med belgiska dubbelpartnern Kiki Bertens vid sin sida. Paret tog fyra WTA-tourtitlar tillsammans det året och slutade även tvåa i tourslutspelet.

ANNONS

"Fantastisk"

Totalt tog Larsson 14 WTA-titlar i dubbel och två i singel. Dessutom spelade hon ytterligare tolv stora finaler, nio i dubbel och tre i singel. Som högst var svenskan rankad 45:a i världen i singel (2016) och 20 i dubbel (2017/2018). I de större grand slam-turneringarna blev det däremot aldrig en riktigt stor framgång.

Larssons sista professionella insatser på tennisbanan blev Fed Cup-matcherna med Sverige i Luxemburg tidigare i februari.

"Hon har varit en fantastisk ambassadör för svensk tennis och alltid gett allt och aldrig lämnat något åt slumpen. Hon har betytt oerhört mycket för Fed Cup-laget", säger Mattias Arvidsson, Fed Cup-kapten och Larssons tidigare tränare.

Född: 17 augusti 1988 i Boden (31 år).

Bor: Helsingborg.

Blev proffs: 2006.

Singeltitlar: Nürnberg 2018, Båstad 2015.

Dubbeltitlar: Mallorca (med Kirsten Flipkens) 2019, Linz (Flipkens) 2018, Gstaad (med Kiki Bertens) 2017, Auckland (Bertens) 2017, Seoul (Bertens) 2017, Linz (Bertens) (2017), Nürnberg (Bertens) (2016), Seoul (Flipkens) 2016, Linz (Bertens) 2016, Luxemburg (Bertens) 2016, Hobart (Bertens) 2015, Båstad (Bertens) 2015, Köpenhamn (med Jasmine Woehr) 2011, Quebec (med Sofia Arvidsson) 2010.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS