Lars-Åke Lagrell, 80, är död

Lars-Åke Lagrell, 80, är död. Den mångårige ordföranden i Sveriges fotbollförbund har avlidit efter en tids sjukdom.
– Lars-Åke Lagrells insatser för svensk fotboll är ovärderliga, och han var och förblir en stor inspirationskälla för mig och många andra, säger ordförande Karl-Erik Nilsson.

ANNONS
|

Han började sin karriär inom fotbollen som ledare redan som 14-åring. Genom åren var Lars-Åke Lagrell verksam i klubbar som IK Cyrus, Östers IF och Jönköpings Södra.

Det är dock under sina år som generalsekreterare och sedan ordförande för det svenska fotbollförbundet som han spenderade störst tid hos. Han tog över ordförandeposten efter Lennart Johansson och satt på posten mellan åren 1991-2011.

När han tog över var svensk fotboll inte särskilt stark.

Publiksiffrorna var svaga i allsvenskan och när landslaget spelade.

Men tre efter att han hade tillträtt kom succén.

VM-bronset i USA 1994.

”Insatser för svensk fotboll är ovärderliga”

Lars-Åke Lagrell prisades för sitt arbete när han fick Fotbollskanalens hederspris under 2013 för sin insats för svensk fotboll. Då hyllades han rejält - något som han själv dock inte tyckte att han förtjänade.

ANNONS

– Svensk fotboll har inget att tacka mig för, det är jag som står i tacksamhetsskuld till svensk fotboll, sa han då.

Lars-Åkes son, Sebastian, har gått i pappas fotspår och är klubbchef för Jönköping-Södra.

På Twitter publicerar han en bild på honom och pappa med texten: ”Tack för allt pappa!”.

Karl-Erik Nilsson är nuvarande ordförande i det svenska fotbollförbundet.

– Lars-Åke Lagrells insatser för svensk fotboll är ovärderliga, och han var och förblir en stor inspirationskälla för mig och många andra. Våra tankar går till hustrun Yvonne, till barn och barnbarn, och till alla vänner när som fjärran. Tack för allt, Lars-Åke, vila i frid, säger han i ett uttalande.

Lars-Åke Lagrell började sin bana hos fotbollförbundet redan 1980.

Han blev 80 år gammal.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS