Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Landslagsstjärnan om tuffa tiden: "Har gett mig perspektiv"

I januari fick landslagsmannen Johan Jakobsson, 30, en svår hjärnskakning och under en period var det osäkert om han skulle kunna återvända till toppskiktet. Efter hårt jobb är han tillbaka i sitt kära gamla Sävehof och redo för premiärderbyt mot RIK.  - Olyckan fick mig att inse hur mycket handbollen betyder för mig, säger han.

I början av december i fjol kunde GP avslöja Sävehofs supervärvning. Landslagets meriterade högernia Johan Jakobsson hade bestämt sig för att återvända efter sex år som proffs i Danmark och Tyskland.
Men dryg månad senare var läget ett annat.
På en landslagsträning smällde han ihop rejält med en lagkamrat. Olyckan upplevdes dock inte värre än att han spelade matchen mot Norge dagen efter. Men sedan kom problemen som bland annat ledde till att han missade VM.   

Tvivlade på återkomst

- Jag hade en fruktansvärd huvudvärk. Det var en jobbig tid. Ett tag var det så illa att jag bara kunde vara stilla i ett mörkt och tyst rum. Inte ens de enklaste vardagssysslor var att tänka på och i mina mörkaste stunder tvivlade jag på att jag skulle kunna komma tillbaka till handbollen, säger han till GP.
Den beskrivningen är svår att ta till sig när man ser hur Johan och femårige labradorhanen Nero leker på gräsmattan utanför bostaden i Göteborg.
- Jag är friskförklarad och satsar för fullt, säger Johan Jakobsson som var borta från handbollen under flera månader.

På klinik i flera veckor

Via sin dåvarande klubb, tyska toppklubben Flensburg, var han under några veckor på en klinik utanför Hamburg där han rehabtränade och gick igenom olika tester.
Under våren kunde han successivt öka träningsdosen och i maj var han tillbaka på plan i Bundesliga i gott slag.
- En härlig känsla. Ska jag säga något positivt om olyckan så är det att den gett mig perspektiv. Jag uppskattar småsaker i vardagen på ett helt annat sätt och inte minst har jag insett det stora i att få vara frisk. Jag har också fattat hur mycket handbollen betyder för mig, något man inte alltid gör när det är som mest intensivt.

Examen på Chalmers

Tillsammans med sambon Caroline Jönsson (Tidigare målvakt i Lugi och Sävehof) har han hittat rätt socialt i Göteborg och njuter av att ha nära till släkt och vänner och siktar på att göra klart det lilla som återstår innan han har sin examen från Chalmers.
Men främst är det handbollen med Sävehof (där han har två SM-guld) som gäller och i fokus står kvällens premiärmatch mot RIK.

Rivstart med derby


- Härligt att rivstarta med ett derby, säger han.
Många i branschen tippar Sävehof som ett topplag.
-  Potentialen finns helt klart. Vi har en härlig mix mellan yngre och äldre spelare, hunger och driv mot erfarenhet och rutin, säger han med ett skratt. 
I hans satsning ingår även landslaget.
-  Vill de ha mig så finns jag. Jag satsar för fullt, hälsar Johan Jakobsson med adress till förbundskaptenen Kristján Andrésson.    
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.