Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Landslagsstjärnan bär Örebro på sina axlar

Flyttkarusellen har snurrat klart – åtminstone för tillfället. Nu har OS-hjälten Lisa Dahlkvist hittat hem och ska lyfta unga Kif Örebro.

Ett år i norska Avaldsnes, en vår i Kif Örebro, en säsong i Paris Saint-Germain – och en höst i Örebro. Den svenska landslagsstjärna Lisa Dahlkvist har snurrat runt de senaste säsongerna, men står nu inför sin första hela allsvenska säsong sedan 2013.

- Det ska bli kul att få en hel säsong nu. Det ska bli väldigt spännande, säger 30-åringen med ett leende.

Dubbel straffhjälte i OS

Redan innan OS-sommaren i Rio de Janeiro hade Dahlkvist skrivit på ett halvårskontrakt med Kif Örebro efter en säsong med den franska storklubben PSG. Sina första allsvenska matcher 2016 gjorde hon på hösten – som färsk OS-silvermedaljör efter att ha blivit dubbel straffhjälte för Sverige i Brasilien.

Fotbollsvardagen i uppväxtstaden Örebro betydde dock något helt annat. Klubben var indragen i bottenstriden, men räddade till slut kontraktet och slutade på tionde plats i allsvenskan.

- Det var ett lite dåligt resultat, tycker jag. Vi borde ha kommit högre upp, säger Dahlkvist.

Klubbens vision om att lyfta mot högre allsvenska höjder lockade Dahlkvist och hon skrev på för säsongen 2017. Det är dock svårt att sia om vilka placeringar Örebro kan utmana om i allsvenskan, menar hon.

- Vi vill ju gärna komma högt upp i serien. Men det gäller att hålla en hel säsong också. Vi har ett ungt lag och det kan vara svårt för de yngre spelarna att hålla en hög nivå under hela året. Det är det som gör att det är väldigt svårbedömt.

Örebro har två intressanta nyförvärv i den tidigare Sirusspelaren Fanny Andersson, 22, (senast i norska Kolbotn) och A-landslagsmeriterade Jenny Hjohlman, 27 (från Umeå).

- Fanny är en duktig innermittfältare. Hon har varit med mycket i de yngre landslagen och har gjort det väldigt bra. Jenny står på rätt plats och gör mycket mål. Det betyder mycket att ha en så målfarlig anfallare, säger Dahlkvist.

Viktig med sin rutin

I ett ungt lag blir Dahlkvist naturligtvis oerhört viktig med sin rutin. På meritlistan finns bland annat fyra SM-guld, OS-silver, VM-brons och 127 A-landskamper.

- Det är mycket som hänger på mina axlar, men det är kul också att ta den rollen, säger Lisa Dahlkvist.