Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Djurgårdens Emil Bemström får chansen i Tre Kronor. Arkivbild.

Landslagsspelare stoppas: "Frustrerande"

Tre debutanter och två spelare från JVM-laget tar plats i Tre Kronor till hemmaturneringen i Stockholm. Samtidigt stoppas några spelare från KHL och schweiziska ligan.

Såväl KHL som den schweiziska ligan NLA och Champions Hockey League – där Frölunda spelar final nästa tisdag – har matcher nästa vecka trots att det är internationellt uppehåll för landslagsspel.

Förbundskaptenen Rikard Grönborg vill inte säga vilka spelare han hindrats från att ta ut, men viktiga kuggar som exempelvis Dennis Everberg, Zug, och Anton Lander, AK Bars Kazan, saknas i landslagstruppen.

Grönborg, som ändå tagit ut fem KHL-svenskar, hade kunnat ta strid, men då hade spelarna hamnat i kläm.

- Det är så synd att spelarna blir lidande. Vi i Tre Kronor kanske skulle vilja ha haft en-två spelare, men framför allt är det spelarna som missar en chans att spela i en hemmaturnering eller få visa upp sig inför VM. Det blir jag mest förgrymmad på, säger förbundskaptenen.

Hoppas på lösning

Kalenderkaoset är inget nytt. KHL har under flera år valt att lägga matcher under landslagsuppehållen och möten mellan svenska och ryska förbundet har inte hjälpt för att lösa situationen.

- Det är så klart frustrerande. Om alla förbunden tycker att de här Euro Hockey Tour-turneringarna är viktiga, vilket jag vet att de gör, så måste de få med sig sina lag och ligor på det här, säger Grönborg.

Förbundskaptenen tog ut två spelare från JVM-laget som kraschade ut redan i kvartsfinal, Luleåcentern Isac Lundeström som återvänt hem efter att ha spelat 15 NHL-matcher för Anaheim och Djurgårdens skyttekung Emil Bemström, målbäst i SHL med 17 fullträffar.

- Elias Pettersson och Lias Andersson spelade VM förra året efter att ha spelat JVM innan dess, så det är klart att de har chansen att gå hela vägen, säger Grönborg apropå VM i Bratislava i maj.

3xEmil

Bemström är en av tre debutanter – alla med förnamnet Emil. De två andra är Skellefteåbacken Emil Djuse och Malmös fysiske forward Emil Sylvegård.

Förbundskaptenen har efter det tidiga OS-uttåget i Pyeongchang, där laget försvann redan i kvartsfinal, valt att genomföra ett generationsskifte. I säsongens två första turneringar, Karjala och Channel One Cup, fick totalt 15 debutanter chansen.

Nu blev det tre till.

- Vi måste våga testa spelare som inte har så mycket erfarenhet, men det känns ändå som vi har ganska bra mix av spelare som har varit med i VM och OS och lite yngre spelare, säger han.

Av övriga 21 spelare i truppen – som ska kompletteras med en back – har 20 varit med tidigare under säsongen. Efter bara två vinster på totalt sex matcher tidigare under säsongen ser Grönborg ändå vinstchans i hemmaturneringen:

- Absolut. Det är det vi håller på med, att försöka vinna så många matcher som möjligt. Samtidigt är slutmålet trots allt VM, säger han.