Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Landslagslivet leker för Seger/Dahlkvist

Den ena kämpar i den allsvenska botten. Den andra är bänkad i den europeiska toppen. Men sätt landslagströjor på Caroline Seger och Lisa Dahlkvist och alla fotbollsbekymmer är som bortblåsta.

2017 markerar kanske inte toppen på karriären för Caroline Seger och Lisa Dahlkvist.

Inte än i alla fall.

Efter en stökig vår på var sitt håll – Seger har svårt att få speltid i franska Lyon och Dahlkvists Örebro ligger näst sist i allsvenskan – ska de tillsammans, som vanligt, bilda centralt mittfält och föra Sverige mot EM-medalj.

Hälproblem

Med solen i ögonen och högerfoten i bandage – sedan 2010 får hon problem med hälen när hon byter mellan konst- och naturgräs – konstaterar Lisa Dahlkvist att det är skönt med ett miljöombyte.

- Rent tabellmässigt är det inte kul i Örebro, så det är skönt att få fokusera på det här. Där så roligt att få vara med här, det är så bra spelare och vi har ett mål i sommar som vi jobbar mot, säger Lisa Dahlkvist.

Caroline Segers säsong har egentligen varit prickfri på ett sätt. Klubblaget Lyon vann allt man kunde önska - Champions League, franska ligan och franska cupen - men för Seger har det varit blandade känslor.

Efter Champions League-finalen sade hon att tränaren Gérard Prêcheur, som byts ut inför nästa säsong, inte hade bytt in henne "om jag så var den sista människan på jorden".

"Satte stopp för snacket"

Att hon sällan spelar 90 minuter i Lyon oroar henne dock inte inför EM.

- Jag tycker att vi satte stopp för det snacket i de senaste två landskamperna. Det känns bra både formmässigt och fysiskt, säger Caroline Seger.

Hon får rungande medhåll från förbundskapten Pia Sundhage. För henne är innermittfältet kanske det minsta frågetecknet inför EM-premiären mot Tyskland den 17 juli.

- Det jag såg av båda två, när vi mötte världsettan USA och EM-klara Skottland, gjorde mig riktigt glad. Seger var bäst i båda matcherna, vann en hel del närkamper och hade många finesser. Den speltid som hon inte har fått i Lyon har hon med råge tagit tillbaka i landslaget, säger Pia Sundhage.

- Och Lisa ser väldigt pigg ut. Jag kan bara tänka mig att det blir lite avlastande för henne här jämfört med den stressade situation som hon befinner sig i, i Örebro. Här kan hon göra det som hon är bra på, och det är att spela tillsammans med Seger.

299 landskamper ihop

Den knackiga första delen av 2017 vägs också upp av så mycket gemensam rutin att det svämmar över. Caroline Seger har gjort 170 A-landskamper, Lisa Dahlkvist har gjort 129. Och de har spelat mängder av matcher ihop, både i landslag och i klubblag.

- Det är klart att ju mer man känner varandra, desto lättare är det att det bara sitter i ryggmärgen. Vi har mycket rutin och vet hur man ska tänka där ute när det bränner till, säger Lisa Dahlkvist.

Mittfältsduons samstämmighet syns också på svaren.

Caroline Seger:

- När man funkar bra tillsammans så är det lättare att veta var man har varandra. Man behöver inte snacka så mycket. Det är klart att det inte är två spelare som ska göra allting, men mittfältet måste ju funka, så är det ju.