Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Landslagskollegan: "Gissat att han dopade sig"

Stora delar av friidrottssverige satt omskakade när beskedet om Robel Fsihas positiva dopingtest nådde offentligheten.
Men inte landslagskollegan David Nilsson.
– Skulle jag ha gissat hade jag gissat att han dopade sig, säger Nilsson i podden Kommentatorerna.

Robel Fsihas hade nyligen blivit Europamästare i terränglöpning när beskedet kom. Den svenske friidrottaren hade testats positivt för doping.

B-provets resultat har fortfarande inte kommit, men då b-provet i de allra flesta fall visar samma resultat som a-provet tyder det mesta på att Fsiha fått i sig ett otillåtet preparat.

Beskedet om Fsihas dopingfall förvånade stora delar av friidrottssverige, men inte David Nilsson.

Nilsson, som både är landslagskollega och konkurrent med Robel Fsiha, hade till och med på känn att terrängmästaren hade något otillåtet i kroppen och han hade gärna fått frågan om det från RF.

– Vi (andra löpare red. anm) blir aldrig tillfrågade. Det är inte som att jag har trott att Robel varit ren. Jag har inte kunnat lägga fram bevis för att han dopat sig men skulle jag ha gissat så skulle jag gissat att han dopat sig. Adil (Bouafif, löpare) visste nästan alla att han hade dopat sig men han fick bara fortsätta i hur många år som helst. Varför går det inte ut formulär från förbundet till oss aktiva?, säger han i podden Kommentatorerna.

"Tror de tar det mesta"

Enligt David Nilsson är det mycket med Robel Fsihas karriär som gjort honom misstänksam. Inte minst ojämna prestationer och märkliga formtoppar.

– Robel tränade med några av de absolut bästa etiopiska landslagslöparna och har fått hjälp av deras coach. Jag tror de tar det mesta, inklusive bloddopning, säger Nilsson.

Men trots Fsihas dopingbesked att misstankarna från Nilssons sida kring att fallet var sådant redan på förhand hyser han inget agg mot Robel Fsiha som person.

– Det är jävligt lätt att fastna i att de är sämre människor bara för att de dopat sig. Men det handlar mer om en kultur i de här länderna som också Robel fastnade i, säger Fsiha till podden Kommentatorerna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.